Maksumuudatuste tõttu võidab näiteks 1200-eurost brutopalka teeniv inimene iga kuu pragusega võrreldes 62 eurot ning üldse jääb raha palgapäeval rohkem kätte inimestel, kelle brutopalk on kuni 1758 eurot. Alates 2100 eurost rohkem teeniv inimene saab kätte kuus praegusega võrreldes 38 eurot vähem, samas ei kaota kõrgemapalgalised rohkem kui 38 eurot kuus. "See üksikisiku tulumaksu lahendus on päris geniaalne," märkis maksuekspert Paul Tammert Pealinnale.

Lihtsuses peitub geniaalsus

"Kui pakud tulusaajate alumisele otsale midagi juurde, siis on sel suur mõju riigieelarvele, nii et müts maha. Mille eest jumal hoidis, on see, et ei taastatud ettevõtete tulumaksu, mis oleks tähendanud, et juristid oleksid saanud rikkaks. Ettevõtete tulumaksu puhul oleksid suurenenud nii riigi kui ka ettevõtete kulutused."

Tammert tõi näiteks, et Hollandis on ettevõtte tulumaksu koodeks 2000 lk paks ja on selliseks saanud 40-aastase töö tulemusena. Teistes ettevõtte tulumaksuga riikides pole see vähem mahukas. "Meie süsteem on geniaalselt lihtne," leidis Tammert.

Loe pikemalt ajalehest Pealinn.