Füüsiline isik on resident, kui tema alaline elukoht on Eestis või kui ta viibis Eestis maksustamisperioodi jooksul 183 päeva või rohkem, samuti välisteenistuses viibiv Eesti riigiteenistuja.

2005. a tuludeklaratsiooni esitamise tähtaeg on 31. märts 2006.

Tuludeklaratsiooni ei pea esitama isikud,

• kes on saanud kalendriaasta jooksul maksustatavat tulu (palka) ainult töölepingu alusel või avalikus teenistuses töötamisest, tegutsemisest juriidilise isiku juhtimis- või kontrollorgani liikmena ning ajutise töövõimetuse hüvitisest (haigusraha), kui nendelt väljamaksetelt on tulumaks kinni peetud tulumaksuseaduses ettenähtud summas; või

• kellel puudus maksustamisperioodil maksustatav tulu; või

• kelle maksustamisperioodil saadud tulu kokku ei ületanud maksuvaba tulu - 20 400 krooni.

• kelle tuluks oli ainult Eesti riigi poolt seaduse alusel makstav pension, kogumispensionide seaduses sätestatud kohustuslik kogumispension ja tööõnnetus- või kutsehaigushüvitis, kui nendelt on tulumaks tulumaksuseaduses ettenähtud summas kinni peetud.

Tuludeklaratsiooni peavad igal juhul esitama

• füüsilisest isikust ettevõtjad (esitavad deklaratsiooni põhivormile (vormile A) lisaks ka ettevõtlustulu vormi E) ja

• isikud, kes omasid maksustamisperioodil madala maksumääraga territooriumil asuva juriidilise isiku aktsiaid, osasid, hääli või õigust juriidilise isiku kasumile (peavad esitama deklaratsiooni põhivormile lisaks vormi MM või MM lisa 1, sõltumata sellest, kas nimetatud juriidiline isik sai tulu või mitte).

• isikud, kes on saanud tulu (sh dividende) välismaalt (NB! deklareerida tuleb nii Eestis maksustatav kui mittemaksustatav palga- ja dividenditulu)

Kui Teil tulude deklareerimise kohustust ei ole, kuid soovite kasutada maksusoodustust (olete tasunud koolituskulusid, eluasemelaenu intresse vm), siis peate samuti tuludeklaratsiooni esitama.

Enamlevinud mahaarvamised, mis tehakse tuludeklaratsiooni alusel 2005. a saadud tulust võib maha arvata

• maksuvaba tulu 20 400 krooni (maksuvaba tulu deklaratsioonil eraldi ei märgita);

• täiendava maksuvaba tulu 20 400 krooni iga kuni 17 aasta vanuse lapse kohta, alates kolmandast lapsest. Kehtib ühele residendist lapsevanemale, hooldajale või eestkostjale;

• residendist füüsilisele isikule makstud elatise (alimendid), kui see kuulub maksustamisele kui elatis, mida füüsiline isik saab kohtuotsuse, kohtumäärusega kinnitatud kokkuleppe või pooltevahelise notariaalselt kinnitatud kokkuleppe alusel;

• eluasemelaenu intressid;

• koolituskulud ja õppelaenu intressid;

• pensionikindlustusmaksed ning pensionifondi osakute soetamiseks makstud summad;

• seaduses nimetatud isikutele tehtud kingitused ja annetused ning makstud ametiühingu sisseastumis- ja liikmemaksud

Tulust mahaarvamisi saab teha ainult siis, kui aasta jooksul on saadud maksustatavat tulu.

Koolituskulude mahaarvamisi saab deklareerida ainult koolituskulu eest tasunud isik.

Õppealaenu intresse saab oma tulust maha arvata neid tasunud isik või tema residendist vanem.

Mahaarvamisi oma Eestis maksustamisele kuuluvast tulust võib teha ka muu Euroopa Liidu liikmesriigi residendist füüsiline isik, kes sai maksustamisperioodil vähemalt 75% oma maksustatavast tulust Eestis ja kes esitab residendist füüsilise isiku tuludeklaratsiooni. Maksustatavaks tuluks loetakse tulu enne mahaarvamiste tegemist vastavalt nimetatud riigi seadustele.

Ühisdeklaratsiooni esitamine

Residentidest maksumaksjad, kes on olnud omavahel abielus kogu maksustamisperioodi vältel, võivad esitada ühise tuludeklaratsiooni. Ühise tuludeklaratsiooni võib esitada ka juhul, kui abielu on sõlmitud maksustamisperioodi kestel või üks abikaasadest on surnud maksustamisperioodi kestel (või pärast maksustamisperioodi). Ühisdeklaratsiooniks loeme abikaasade eraldiseisvaid deklaratsioone, millel mõlemal on märgitud, et abikaasad esitavad ühisdeklaratsiooni.

Ühisdeklaratsiooni esitades kontrollige, et mõlema abikaasa deklaratsioonid oleksid täidetud

Vabaabielus elavad isikud ja isikud, kelle abielu on maksustamisperioodi kestel lahutatud, ühist tuludeklaratsiooni esitada ei saa.

Tuludeklaratsiooni esitamise võimalused:

• deklaratsiooni saab esitada e-maksuametis, või

• teenindusbüroos väljastatakse Teile soovi korral eeltäidetud deklaratsiooni väljatrükk, mis tuleb pärast kontrollimist ja allkirjastamist esitada/saata maksu- ja tolliameti teenindusbüroole, või

• samuti saate teenindusbüroole esitada/saata paberdeklaratsiooni, mille täidate ise. Paberdeklaratsioonide vormid on saadaval teenindusbüroodes; samuti saab neid välja trükkida maksu- ja tolliameti kodulehelt internetis).

Eeltäidetud tuludeklaratsioon

Eeltäidetud deklaratsioonile on kantud maksu- ja tolliameti käsutuses olevad andmed Teie ning Teie maksustamisperioodi tulude ja kulude kohta. Eeltäidetud deklaratsiooni saab e-maksuameti kaudu esitada ning teenindusbüroost väljatrükina alates 15. veebruarist.

Eeltäidetud deklaratsioonile ei ole kantud andmeid vara võõrandamise kohta ja andmed välismaalt saadud tulu kohta. Seega, kui olete nimetatud tulusid saanud, peate vastavad andmed ise deklaratsioonile kandma.

Samuti ei ole eeltäidetud residendist füüsilise isiku ettevõtlusest saadud tulu vorm E.

Teie kohustuseks on kontrollida eeltäidetud deklaratsioonile kantud andmete õigsust, vajadusel teha oma täiendused ja parandused ja deklaratsioon allkirjastada.

Deklareerimine e-maksuameti kaudu

e-maksuameti kaudu saab tulu deklareerida alates 15. veebruarist.

Alates 4. veebruarist on Teil e-maksuametis võimalik tutvuda väljamakse tegijate (tööandjate jne) ning kulu saajate (koolitusasutused, krediidiasutused, ametiühingud jne) poolt Teie kohta maksu- ja tolliametile esitatud tulude ja kulude andmetega, mille maksu- ja tolliamet kannab eeltäidetud tuludeklaratsioonile.

Kui andmed puuduvad või erinevad Teile teadaolevast, tuleb võtta ühendust kas väljamakse tegija või kulu saajaga ning paluda andmed maksu- ja tolliametile esitada või esitatud andmed parandada.

Maksumaksjal, kelle emakeeleks on vene keel, on võimalik oma tuludeklaratsioon täita e-maksuameti venekeelses keskkonnas (NB! deklaratsiooni väljad täidetakse eesti keeles). e-maksuameti kaudu saate deklaratsiooni esitada ka teenindusbüroodes, kus Teie käsutuses on kliendiarvutid. Abi e-deklaratsiooni täitmisel saate teenindajalt.

Kuidas saada e-maksuameti kasutajaks?

Internetipankade (SEB Eesti Ühispanga, Hansapanga, Sampo Panga, Krediidipanga, Nordea Panga ning Parex Panga) kliendid saavad e-maksuametisse siseneda ja e-maksuameti kasutamise lepingu sõlmida oma internetipanga kaudu.

Kui on olemas ID-kaart või maksu- ja tolliameti teenindusbüroos sõlmitud autentimise leping, saab e-maksuametisse siseneda maksu- ja tolliameti kodulehe www.emta.ee kaudu.

Deklareerimine teenindusbüroos

Tuludeklaratsiooni pabervormid on alates 2. jaanuarist kättesaadavad teenindusbüroodes ning maksu- ja tolliameti kodulehel internetis (www.emta.ee).

Eeltäidetud deklaratsiooni väljatrükke väljastavad alates 15. veebruarist kõik maksu- ja tolliameti teenindusbürood.

Eeltäidetud tuludeklaratsiooni väljastame Teile teenindusbüroos isikut tõendava dokumendi esitamisel, volitatud isikule notariaalse volikirja ja isikut tõendava dokumendi alusel.

Abikaasa eeltäidetud tuludeklaratsiooni väljatrüki saamiseks peate samuti esitama isikut tõendava dokumendi ja abikaasa notariaalse volikirja. Abikaasa surma korral tuleb lisaks isikut tõendavale dokumendile esitada abikaasa surmatunnistus või selle koopia.

Kontrollitud ja täiendatud/parandatud deklaratsioon andke teenindusbüroo või teeninduspunkti töötajale, pange selleks ette nähtud postkasti teenindusbüroos või saatke postiga teenindusbüroo aadressil.