Nn siduvate eelotsuste mõte seisneb selles, et maksumaksja saaks anda enne tehingu tegemist maksuhaldurile detailse kirjelduse kavandatavast tehingust ning küsida selle kohta eelnevalt maksuhalduri arvamust. Kui maksuhaldur lahenduskäiguga nõustub, on ta sellega seotud ega saa tagantjärele oma arvamust enam muuta.

Rahandusministeeriumi nõuniku Erki Uustalu sõnul soosiks säärase süsteemi juurutamine just maksumaksjat.

“See annaks maksumaksjale õiguskindluse, kuidas maksuhaldur teda kohtleb. See välistaks hilisemad üllatused,” märkis Uustalu. “Kindlasti on tegemist maksumaksja õigusega küsida eelotsust, mitte kohustusega.”

Ühtlasi tähendaks siduva eellahendi rakendamine seda, et maksumaksja pöörduks maksuameti poole ühe konkreetse tehingukäiguga. “Sellist asja ei oleks, et maksumaksja saaks küsida vastuseid hüpoteetilistele küsimustele, et kui ma teeksin nii või naa. Ettevõtja ei saa lasta maksuhalduril endale maksuplaneeringuid ette kirjutada,” selgitas Uustalu. Tema sõnul kaasneb riikides, kus säärast süsteemi juba kasutatakse, sellega maksumaksjale tavaliselt ka kindel lõiv või tasu.

Samas rõhutas Uustalu, et rahandusministeeriumis on kogu asi alles kaalumisel ning ministeeriumi ametlikku tööplaani pole seda lülitatud.

Annab kindlustunde

“Mina suhtun ideesse väga hästi,” kommenteeris ministeeriumi plaani ettevõtja Jüri Mõis. Tema sõnul annab maksukorralduse seadus paljudel juhtudel maksuametile õiguse otsustada, millal ühe või teise maksustamisega seotud tehingu eesmärk on õilis ning millal mitte.

Mõisa kinnitusel kavatseb ta maksuameti poole pöörduda ka küsimusega, mis puudutab Hansapanga aktsiate müügist saadud raha maksustamist.

Erki Uustalu ei julge veel spekuleerida, kui suurtele tehingutele siduva eellahendi kohustus laieneks.

Maksuamet on poolt

•• Maksu- ja tolliameti (MTA) juriidilise osakonna juhataja Maret Amburi sõnul toetab MTA siduvate eellahendite regulatsiooni kehtestamist.

•• “Kindlasti on positiivne ja vajalik, kui seaduses on selgelt sätestatud, millistel juhtudel saab klient maksuhaldurilt saadud infole toetuda ning millised kohustused on maksuhalduril, samuti väldib eellahendite küsimus kindlasti hilisemaid vaidlusi.”

•• Samas lisas ta, et kuna siduvate eellahendite regulatsioon eeldab saadavale vastusele eelnevat põhjalikumat asjaolude kontrolli, siis tuleb kindlasti arvestada töökoormuse kasvuga.

•• “Kuivõrd siduvate eellahendite regulatsiooni väljatöötamine on alles algusjärgus, on hetkel raske täpselt öelda, kui suure töökoormuse selline regulatsioon maksuhaldurile paneb.”