2008. aastal pidid tööandjad iga töötaja eest sotsiaalmaksu maksma vähemalt 2700 krooni suuruselt kuumääralt ehk 891 krooni kuus. Selle aasta algusest tõusis kuumäär 4350 kroonile ja sotsiaalmaks 1436 kroonile. Sama määr kehtib ka FIE-dele, teatas Delfile EML-i pressiesindaja.

Sotsiaalmaksu alampiiri tõus puudutab eriti valusalt osalise tööajaga töötajaid ning neid, kes töötavad korraga mitme tööandja juures. Tänu kõrgemale sotsiaalmaksule koondatakse need töökohad esimeses järjekorras.

Teadaolevalt plaanivad paljud väiksema sissetulekuga FIE-d oma tegevuse lõpetamist ja enda töötuna arvele võtmist, sest nad ei suuda enam maksta sotsiaalmaksu avansilisi makseid.

Sotsiaalmaksu kuumäära tõstmine tekitab kindlasti ka survet ümbrikupalkade maksmisele ja illegaalsele ettevõtlusele või muudele maksudest kõrvalehoidumise viisidele.

EML on arvamusel, et sotsiaalmaksu kuumäära säilitamine eelmise aasta tasemel aitaks säilitada väikesepalgalisi töökohti.

Sotsiaalmaksu väiksem laekumine kompenseeruks sellega, et väheneksid riigi kulud töötuskindlustushüvitistele, sotsiaaltoetustele ja tasuta ravikindlustusele ning säiliks maksumaksjate õiguskuulekus maksude tasumisel.