"Mõnes mõttes on see kindlasti üllatus ja paljude jaoks ebameeldiv üllatus, sest sellest enne valimisi ei räägitud," ütles liidu esimees Lasse Lehis BNS-ile.

Samas ei ole Lehise sõnul tegemist uue ideega. "Mõned aastad tagasi oli selline ettepanek ühes tulumaksumuudatuste eelnõus sees. Arvatasti üritatakse selle kaudu umbes aasta tagasi arutatud ettepanekut kaotada eluasemelaenu intressi maksusoodustus üldse. Sellisel kujul on seda kindlasti lihtsam ellu viia," selgitas ta.

Muudatuse rahalist mõõdet ei osanud Lehis hinnata, aga tulumaksutagastused vähenevad tema hinnangul 2013. aastal kindlasti päris oluliselt. "Ma usun, et see summa on siiski väiksem kui 2015. aastal saabuv maksukergendus 20-protsendilise tulumaksu näol," lisas ta.

"Kui siduda omavahel tulumaksumuudatused teiste lubadustega, näiteks riigitellimuse suurendamine ülikoolides, tasemekoolituse kulude vabastamine erisoodustuse alt või maamaksu kaotamine kodualuselt maalt, siis võib ju öelda, et paljudel juhtudel sama sihtgrupp nii kaotab kui ka võidab," nentis Lehis.

"Kui ei pea õppemaksu maksma, siis pole ka vaja tulumaksutagastust. Koduomanik ei maksa maamaksu, aga maksab jälle rohkem tulumaksu. Mõne inimese puhul see tasakaal tekib, mõne teise puhul kindlasti mitte," märkis Lehis.

Maksusüsteemi kui terviku ja eelarve seisukohast on Lehise hinnangul tegemist üsna väikese muudatusega.

Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) koalitsioonileppe järgi kavatseb koalitsioon järgmise aasta algusest alandada tulumaksusoodustuse ülempiiri 1920 euroni.

Praegu on tulumaksusoodustuse ülempiir Eesti kroonides arvestatuna 50 000 krooni. Ülempiiri alandamine mõjutab neid, kes teevad suuri kulutusi koolitusele või kodulaenu intressidele, samuti mõjutab muudatus neid, kes teevad suuri sissemakseid kolmandasse pensionisambasse.