Eelmisel nädalal alanud maksumärkide kasutamise kontrolli tulemused näitavad, et maksumärgistamata kanget alkoholi leidub üksikutes jae- ja hulgimüügikohtades suhteliselt väikestes kogustes. Amet juhib veel kord ettevõtjate ja klientide tähelepanu sellele, et alates 1. oktoobrist on maksumärgistamata alkoholi müük keelatud.

Eelmise nädala jooksul kontrolliti müügikohti Eesti eri paigus ja avastati üksikuid maksumärgistamata alkoholi juhtumeid. Keskmiselt peeti müügikohas kinni paarkümmend pudelit maksumärgistamata kanget alkoholi. "Müügikohtadest avastatud maksumärgistamata alkoholi võrdlemisi väike kogus näitab, et üleminek maksumärgistamisele on sujunud edukalt," ütles maksu- ja tolliameti peadirektori asetäitja Margus Noormaa.

Maksumärgi süsteemile ülemineku ettevalmistamise protsessis on maksuhaldur teinud pidevalt aktiivset teavitus- ja koostööd alates 2006. aasta veebruarist erinevate alaliitudega nagu viinaliidu, kaupmeeste liidu ja kaubandus-tööstuskojaga. Samuti teeb amet tihedat koostööd teiste ametkondade ja kohalike omavalitsusega, maksumärgi-teemalised koolitused on läbi viidud tarbijakaitseametis, Tallinna linna ettevõtluse ametis ning politseiametis.

Maksumärk on 20 mm läbimõõduga erilistele turvaõuetele vastav hologramm-kleebis, mille keskel on kujutatud Eesti kaarti ja selle all riigi vappi. Maksumärgistama peab alkoholi, mille etanoolisisaldus on üle 22 mahuprotsendi ja mis on villitud vähemalt 0,2 liitrisesse müügipakendisse või millelt makstav aktsiisisumma on üle 10 krooni müügipakendis oleva koguse kohta. Tänase seisuga on amet väljastanud kokku 12,2 miljonit maksumärki.