Keskerakonna ettepanek kehtestada astmeline tulumaks tekitab erimeelsusi valitsusliidus ning neid toetavate parteide hulgas.

Juuni algul esitas Keskerakond Riigikogule astmelise tulumaksu kehtestamise eelnõu, mille kohaselt hakkaksid kõrgepalgalised oma sissetulekust maksma rohkem maksu kui madalapalgalised. Keskerakonna hinnangul aitab see leevendada aina süvenevat ebavõrdsust sissetulekute osas.

Rahanduskomisjoni esimees koonderakondlane Olev Raju nentis, et progresseeruva tulumaksu kehtestamisest pole pääsu. "Ega mulle ka ei meeldi rohkem makse maksta, aga kui elame edasi maksuparadiisis, siis meid Euroopa Liitu ei lasta," väitis Raju.

Samas ei toeta koos Koonderakonnaga valitsusliitu kuuluv Maaliit progresseeruva tulumaksu kehtestamist, sest Maaliidu fraktsiooni liikme Juhan Telgmaa kinnitusel on selle rakendamine kasulikum arenenuma majandusega ühiskonnas, kus on arvukas keskklass ja rohkem rikkaid. "Rikastelt võib kas või kõik nende sissetulekud ära võtta, ikka ei kogune nii palju, et see õigustaks astmelisele tulumaksule üleminekuga kaasnevaid sekeldusi ja kulutusi," väitis Telgmaa.

Kasu saab vaid Tallinn

Raju hinnangul kaotab umbes 100 väiksemat ja kehvema elatustasemega omavalitsust astmelise tulumaksu kehtestamisega palju, sest osa üksikisiku tulumaksust laekub kohalikku eelarvesse. "Ainus, kes kindlasti võidab, on Tallinn," märkis ta. "Samas ei jõua praegune Riigikogu astmelist tulumaksu enam kehtestada, sest see nõuab palju ümberkorraldusi."

Ka Koonderakonnaga koostööleppe sõlminud Arengupartei juhatuse liige Tiit Made nentis, et kui praegu tuleks langetada põhimõtteline otsus Riigikogus, hääletaks Arengupartei progresseruva tulumaksu vastu. "Meil on maksusüsteem praegu raudne ja seda muuta ei ole mingit mõtet," väitis Made. "Me ei tahaks juurutada sotsiaaldemokraatlikke põhimõtteid, et võtame ära nendelt, kellel on rohkem ja anname nendele, kellel ei ole või kes ei viitsi end liigutada selleks, et neil oleks rohkem."

Maarahva Erakonna fraktsiooni esimehe Tiit Tammsaare sõnul tuleb astmelise tulumaksu ideed tõsiselt kaaluda, kuid erakond on selle suhtes üldiselt positiivselt meelestatud. "Muu maailm seda ju kasutab ja miks mitte ka meie," ütles Tammsaar. "Esimene samm sel teel võiks olla tulumaksuvaba miinimumi suurendamine."

Opositsioon üksmeelselt vastu

Reformierakonna peasekretär Heiki Kranich nimetas progresseeruvat tulumaksu Eesti riigile väga kahjulikuks. "Inimeste motiiv tööd teha väheneb, sest suurem teenistus toob kaasa suurema maksu," nentis Kranich. "Maksusüsteem peab olema lihtne nii ettevõtte kui ka kodaniku jaoks, kuid astmeline tulumaksusüsteem on keeruline ja riigile kulukas."

Parempoolse Vootele Hanseni hinnangul on progresseeruv tulumaks mõeldud korraliku ja võitlusliku kampaania läbiviimiseks 1999. aasta Riigikogu valimistel. "Väikese sissetulekuga inimesed sellest ei võida, sest nad maksavad ka praegu väga vähe tulumaksu ning rikastel on võimalik muuta sissetulekuid nii, et nad ikkagi rohkem maksma ei hakka," nentis Hansen. "Kõige enam kaotavad keskmise sissetulekuga peamiselt palgast elavad inimesed."

Mõõdukad peavad astmelise tulumaksu kehtestamise eelnõu populistlikuks ja taunimist väärivaks, sest selle rakendamisel väheneksid suurema osa maksumaksjate maksud ja seega ka riigieelarve tulud.

Isamaaliidu esimehe Toivo Jürgensoni sõnul piiraks astmeline tulumaks majanduse arengut ja soodustaks tulude varjamist. "Selle asemel võiks tõsta tulumaksuvaba miinimumi," lausus Jürgenson.

Riigikogu vene saadik Nikolai Maspanov pidas astmelise tulumaksu kehtestamist positiivseks. "Paljudes riikides toimib selline süsteem, mis madaldab ka sotsiaalseid pingeid," ütles ta. "Eestile tuleks see kindlasti kasuks, sest inimeste elatustase on väga erinev."

KRISTI MALMBERG