“Esialgsel kujul maksupolitseid ei tule,” ütles maksuameti nõunik Mati Erik, kes võeti aasta alguses tööle looma uut maksupettusi uurivat struktuuriüksust. “Me saame küll eeluurimisõigused, kuid mitte politsei õigusi, mis tähendab, et organiseeritud kuritegevusega me endiselt võidelda ei suuda.”

Paar kuud tagasi algatas politsei väidetavalt ühe Eesti allilma liidri Oleg Lvovi suhtes maksupettuste uurimiseks kriminaalasja. Samuti valmistub politsei kriminaalasja algatama Tallinna Keskturu juhi Vadim Polishtshuki vastu, kes 7000 krooni suuruse kuupalga juures ostis endale maja Kakumäel, sularahas ligi 2 miljonit krooni maksva auto ning ehitab praegu veel üht maja Rannamõisa teel. Maksuamet on püüdnud uurida Polishtshuki tulusid kolmveerand aastat, kuid edusamme pole saavutanud.

Aava sõnul on maksuametis töötajad sellekohase koolituse saanud ja valmis alustama tööd, kui maksupolitsei luuakse. “Praegu on aga nii: kui me maksumaksjale ütleme, et tuleme kontrollima, siis pannakse ahjud huugama,” ütles Aav.

Valitsus kiitis aasta alguses heaks idee anda maksuametile uurimisasutuse õigused ehk sisuliselt luua maksupolitsei. Maksupolitsei pidi käivituma juulikuus, kuid praeguseks on maksukorralduse seadus läbinud riigikogus alles esimese lugemise.