Soome teenindusettevõtted nõuavad vananenud seaduse parandamist. Soome kaubandusfirmade keskliit esitas sellekohase algatuse rahandusministeeriumile.

Keskliit esitas ministeeriumile ettepaneku mitte maksustada kaubandusfirmasid offshore-maid käsitleva seaduse alusel. Kehtivas dokumendis jäävad seaduse mõju alt välja vaid tööstuslik tootmine ja maavarade kaevandamine.

Liit märkis põhjenduses, et seaduse mõte on takistada maksudest hoidumist, mitte aktiivset majandustegevust välismaal.

Probleem kerkis teravalt üles, kui Soome maksuamet hakkas nõudma makse Helsinki Consulting Group Oy Eesti tütarfirmalt. Kui pooled kokkuleppele ei jõua, võib asi kohtusse minna. “See on aastaid kestev protsess, me oleme alles selle alguses,” ütles HCG tegevjuht Pentti Yletyinen.

Kümnetes riikides konsultatsiooniteenuseid pakkuvale HCG-le ei ole ebakindlus nii tõsine tegur kui Baltimaadesse suuri investeeringuid teinud Keskole.

“Kesko peab võtma otsustamisel arvesse üllatuslikult ilmnenud maa-riski, mis tegelikult lähtub kodumaalt,” ütles Kesko finantsjuht Juhani Järvi. “Ainuüksi ebakindlus maksustamisel nõrgestab Kesko konkurentsivõimet.”

Järvi sõnul tuleks vananenud seadust kiiresti muuta.

“Kesko ei ole Baltimaades maksude minimeerimise pärast, vaid majandustegevuse laiendamiseks,” ütles Järvi.

Väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete jaoks on selline risk aga liiga suur ja nad lükkavad kapitalimahutuste tegemist edasi.

Soomes elava eesti ettevõtja Rene Kuuskmanni hinnangul lükkab osa teenindusettevõtetest investeerimist Eestisse edasi, kuni vaidlus on lahendatud. “Kui maksupomm plahvatab, siis ei ole enam, millest makse maksta,” kommenteeris Kuuskmann.

Kuuskmanni sõnul tuleks seadust parandada nii, et oleks üheselt selge, kas Eesti on Soome seaduste järgi maksuparadiis või mitte. BNS