Kuid kui paljud külalised teadsid, et nende ruumide lähiminevikuga seonduvat uurib maksu- ja tolliamet ning mees, kes spordiklubi luua tahtis, istub juba mitu kuud trellide taga?

2014. aasta 12. novembril võeti prokuratuuri taotlusel vahi alla Kohtla-Järve elanik Andrei Leppik ning veel viis isikut, kelle tegevust olid maksu- ja tolliameti (MTA) töötajad ligi aasta otsa jälginud. Nad kõik said kahtlustuse osalemises kuritegelikus ühenduses, mille looja ja juht oli kohtueelse uurimise andmetel Andrei Leppik.

Grupeeringu tegevus seisnes selles, et loodi arvevabrik, mis esitas läbi riiulifirmade tegutsevatele ja legaalsetele ettevõtetele fiktiivseid arveid, mis võimaldas firmadel riigilt alusetult käibemaksu tagasi saada. Seda „teenust“ kasutas uurimise andmetel vähemalt 37 ettevõtet, peamiselt Ida-Virumaalt, aga ka mujalt.

Ent vaid neli neist said kriminaalsüüdistuse maksukuriteos, kuna seaduse järgi peab kriminaalmenetluse alustamiseks riigile põhjustatud kahju ületama 40 000 eurot.

Lõviosa arveveskiga teenitud tulust suunati Jõhvi südalinnas asuva kaubanduskeskuse Tsentraali maa-alusesse parklasse, kus oli kerkimas uhkete saalidega spordiklubi. Selle firma OÜ Terrasport juhatuse liige oli Andrei Leppiku abikaasa Anastassia, kes sai nimetatud kriminaalasjas süüdistuse rahapesus. Toona spordiklubi aga avada ei jõutudki, sest enne panid ametivõimud kogu kupatusele käpa peale.

Selle nädala teisipäeval tegi Viru maakohus Andrei ja Anastassia Leppiku kohta süüdimõistva otsuse – mees tunnistati süüdi kuritegeliku ühenduse juhtimises, suures ulatuses maksudest kõrvale hoidmises ja rahapesus ning talle määrati seitsme aasta pikkune reaalne vangistus, millest ta tänaseks on kaks juba ära istunud. Anastassia jäi süüdi rahapesus ning karistuseks määrati kaks aastat vangistust tingimisi kahe aastase katseajaga.

Kuna süüdi mõisteti ka vastavatud spordiklubi, tuleb kohtu otsuse alusel riigi kasuks konfiskeerida kogu spordiklubi sisustus, milleks on hulk erisuguseid treeningseadmeid ja nende tarvikuid, aga ka näiteks riidekapid ning solaarium. Leppikult mõisteti riigi kasuks välja ka 40 000 eurot. Kohtuotsus ei ole veel jõustunud ja on ringkonnakohtus vaidlustatav.