Kuigi maamaksu viimase osamakse tasumise kuupäev kukkus 1.oktoobril ning sellest aastast kehtib ka üle-eestiline maamaksuvabastus, on maksu-ja tolliameti (EMTA) 2013. aasta oktoobrikuu andmeil endiselt kinnistu eest tasumata 23 012 füüsilisel isikul ja 2022 juriidilisel isikul. Seda on küll vähem, kui 2011. aastal samal ajal (kokku 34 000 isikut) ning eelmisel aastal (pea 40 000 isikut), kuid näitab selgelt, et maksuvabastuse mõju ei ole kuigi suur.

EMTA avalike suhete juhi Ivi Papsteli sõnul ei tohiks aga maamaksu võlgade suhtes ennatlikke järeldusi teha, sest seal võib olla palju asjaolusid. "Näiteks võib olla suure ja kõrge maamaksu koefitsiendiga maa omanik vahepeal vahetunud ja uuel omanikul on võlg tekkinud; seoses kodualuse maa maksuvabastusega tõstsid paljud kohalikud omavalitsused muu maa maamaksu koefitsienti, mille tulemusel võis näiteks metsamaa pealt arvestatav maamaks oluliselt tõusta ja võlgnikke tekitada; 2012. aastal kehtisid Tallinnas hoopis teistsugused maamaksu arvestamise reeglid kui 2013 aastal," loetles Papstel.

Selle aasta algul said maamaksuvabastuse kinnistu- või korteriomanikud kuni 1500 ruutmeetrilt, kes on rahvastikuregistris sama kinnistu ka elukohana registreerinud.

Samal ajal tõstsid aga paljud kohalikud omavalitsused tulukaotamise hirmus maamaksu koefitsiendi maksimumini ehk 2,5%-ni, mistõttu maksavad nüüd näiteks äripinna või suurema kui 1500m2 kinnistu omanikud maksuvabastuse kinni. Seda näitab ka maksuameti statistika, et kuigi aasta algul ei saadetud maksuteadet ligi 70 000 koduomanikule, siis maksusumma kahanes vaid 2%.

Kuni 64-eurone maamaks tuleb maksuametile tasuda ühe korraga ja 31. märtsiks. Maamaksust, mis ületab 64 eurot, peab 31. märtsiks tasuma vähemalt pool, kuid mitte vähem kui 64 eurot. Ülejäänu tuleb maksta hiljemalt 1. oktoobriks.