Helm ei pea tõsiseltvõetavaiks hirme, et Eesti ettevõtted kipuksid oma tegevuse jätkamiseks Lätis varju otsima, kus maksud väiksemad, sedastati Reporteri uudislõigus. Loodud on isegi firma, mis sellist teenust pakub, selgitas Reporter, viidates Ärilehe loos „Sajad Eesti ettevõtjad põgenevad maksude eest Lätimaale“ juttu olnud ettevõttele Viatax, mis on vaid üks vähestest analoogset teenust pakkuvatest firmadest.

„Ma ütleksin otse, et mulle tundub see lihtsalt ühe firma reklaamina, millega väga paljud tahavad justkui kaasa minna ja teine osa, kes leiab hea võimaluse poliitikuid siunata,“ ütles Helm Reporterile.

Helm püüdis ühtlasi luua muljet, et Lätti kolinud Eesti ettevõtete hulk on marginaalne, rääkides 38-st ettevõttest. See aga tähistab vaid nende ettevõtete hulka, mis Viataxi vahendusel ühekuise tegevuse tulemusena Lätis maikuu alguseks registreeritud oli.

Ärileht kirjutas eile, et erakapitalil tegutseva Läti inforegistri Lursoft (mida võib Eesti kontekstis võrrelda näiteks Krediidinfoga – toim.) andmetel on ajavahemikus 1. juuni 2014 – 1. juuni 2015 Lätis registreeritud 531 Eesti omanikega ettevõtet. Samas nentisid Ärilehe allikad, kel on Läti andmebaasidega kogemusi, et kui ettevõte on otsast lõpuni Lätis tehtud, ei pruugi seos Eesti omanikega sellises päringus esile tulla. Mitteametlikult räägitakse lausa 1000 ettevõttest.

Samuti soovitas Helm intervjuus Reporterile vaadata seda, kui paljud Läti kodanikud on Eestis ettevõtteid loonud.

Ärileht tõi oma eilses artiklis ka selle välja. Valitsuse infonõuniku Ave Tampere sõnul on 2014. aasta jooksul Eestis registreeritud veidi üle saja ettevõtte, mille on asutanud Läti füüsiline isik.

Vaata Marek Helmi intervjuud Reporteri kodulehelt siin.