Margus Kasteini sõnul on Eesti probleemiks see, et kvaliteetset tööjõudu on vähe. Just uute kaasaegsete masinate tulek tekitab olukorra, kus nõudmised töötajaile tõusevad.

"Me ei saa hakkama inimeste ega tehnoloogiata. Tootlikkus peab aga kasvama ja seda toob eelkõige just tehnika. Meie uus masin, mille alles tööle saime, teeb 15 minutiga ära ühe inimese päevatöö. Me ei pea enam nii palju hooajalisi töötajaid võtma. Meil on aga vaja neid masinaid opereerivaid inimesi," ütles Kastein. "Täna pean ma kompetentseid inimesi teistelt üle ostma, see ei ole loogiline. Neid peab ikka juurde tulema," lisas ta.

Saku Õlletehases oli 20 aastat tagasi tööl neli korda rohkem inimesi, kes tegid neli korda vähem toodangut. Kasutati kaks ja pool korda enam vett ning energiat. Kääritamise protsess kestis toona kuu aega, täna võib see võtta viis päeva. Sellega näitlikustas Kastein tehnika arengut.

Kes ja kus on talent?

Saku Õlletehase juht küsis, kes on see talent, keda välismaalt tagasi oodatakse. "Kas ei peaks mitte neid talente paremini märkama olemasolevate töötajate seas. Meil on tööl palju häid töötajaid, aga peame suutma neid õigesti rakendada. Õiged inimesed peavad tegema õiget tööd. Just töötajatesse peab tööandja investeerima. Enam ei käida tööl pelgalt raha pärast, hinnatakse ka paindlikkust, töökorraldust ja -keskkonda," ütles Kastein.