"Kui hinnatõus jätkub endises tempos, isegi kui ta jätkub mõnevõrra aeglasemalt, oleks mõju Eesti tarbijatele väga valus," ütles Lauri.

"Tarbimise vähenemine mõjutaks ka ettevõtteid, mis kannataksid ka üldse tootmise kallinemise all. Kasvaks tööpuudus ning see vähendaks tarbimist veelgi enam."

Lauri sõnul väga selgeid märke kiire hinnatõusu pidurdumisest ei ole, kuigi teatud määral on mõningate kaupade hinnatõus sel aastal vähenenud, sealhulgas Eestile oluliste toiduainete oma maailmas.

Kiire hinnatõusu jätkumist ei saa välistada. Samas ei saa nafta hind Lauri hinnangul lõpmatuseni ka kasvada, sest ühel hetkel ei talu ühegi riigi majandus seda enam ning nõudlus nafta järele väheneks, mis alandaks ka mõneti hindu.

"Muidugi ei ole Eesti maailmas nafta hinna mõjutaja, selleks on ikkagi eelkõige USA, Euroopa rikkamad riigid, Jaapan, aga ka mitmed suured arengumaad," nentis Lauri, kelle sõnul on oluline meeles pidada, et tegemist ei ole ainult Eesti probleemiga.

"Meile on ta valusam kui rikastele riikidele, sest meil on energia ja toidukaupade osakaal tarbimises suhteliselt kõrge," ütles Lauri.

"Selle aasta alguse hinnatõus maailmas on juba Eesti majandusarenguid halvendanud – näiteks hinnatõus toimub põhiliselt energia kallinemise tõttu ja see on mõjutanud tarbijate käitumist. Optimismiks erilist põhjust ei ole, kuid loodetavasti hakkab hinnatõus maailmas pidurduma ning see peaks positiivset mõju avaldama ka Eestile."