Selle aasta mai lõpuks on kavas uuendada valitsuse tegevusprogramm aastateks 2016–2019, konkurentsivõime kava „Eesti 2020“ ja selle tegevuskava, koostada riigi eelarvestrateegia 2016–2019 ja stabiilsusprogramm 2015.

Kuna eesmärgid peavad olema omavahel kooskõlas ja vastama rahalistele võimalustele, kavandatakse neid kõigi osapoolte koostöös. Protsessi koordineerivad rahandusministeerium ja riigikantselei.

Rahandusminister Maris Lauri rõhutas saadetud kirjas, et 2015. aasta riigieelarve võeti vastu valitsussektori struktuurse ülejäägiga, mis ulatub 0,8 protsendini sisemajanduse koguproduktist (SKP) ja on 0,6 protsendipunkti võrra suurem eelarvestrateegias seatud eesmärgist.

„Edaspidi oleks sarnaselt 2015. aastaga otstarbekas säilitada teatud puhver võimalike riskide maandamiseks,“ ütles Lauri. Riske maandava puhvri olemasolu on vajalikuks pidanud ka Eesti Panga nõukogu moodustatud sõltumatu Eelarvenõukogu, mis hindab eelarvestrateegiat ning eelarvepositsiooni eesmärgi saavutamist.

Puhver riskide maandamiseks on Lauri sõnul eelarves vajalik ka seetõttu, et geopoliitilised riskid on suurenenud. Samuti on välisnõudluse taastumine Eesti ekspordi järele on jäänud loodetust aeglasemaks, mis mõjutab negatiivselt Eesti majandust.

Riik jätkab 2015. aastal üleminekut tekke- ja tegevuspõhisele eelarvestamisele. Üleminek parandab riigieelarve läbipaistvust, nii et on selgem, millisteks eesmärkideks riigi raha kasutatakse.

Iga aasta kevadel koostatav riigi eelarvestrateegia tagab pikema vaate riigi ja valdkondade arengu suunamisel. Eesmärk on tagada keskpikas perspektiivis eelarvepoliitika jätkusuutlikkus ning muuta valitsuse tegevus riigi ja valdkondlike arengute suunamisel tulemuslikumaks.

Eelarvestrateegiaga kiidab valitsus heaks järgmise nelja aasta eelarvepoliitilised eesmärgid ning valitsuse prioriteedid koos tegevuste elluviimise rahastamiskavaga valitsemisaladele. Eelarvestrateegia esimese aasta kava on aluseks 2016. aasta riigieelarve protsessile. Lisaks esitatakse dokumendis majandusolukorra analüüs ja majandusarengu prognoos, sealhulgas riigi tulude prognoos.