Tööandjate kulud suurenevad, sest panustama tuleb hakata töötajate väljaõppesse. Üha enam suureneb nende töötajate arv, kes saavad töötada vaid osalise tööajaga.

Võrreldes 2007. aastaga on tööealiste inimeste arv vähenenud praeguseks 71 tuhande inimese võrra, töötajate arv on vähenenud 53 tuhande töötaja võrra ning töötuid on 30 tuhande jagu enam.

"Me näeme, et lähema kümne aasta jooksul meie rahvaarv väheneb veel kusagil 70 tuhande inimese võrra ehk seitse protsenti puhtalt demograafilistel põhjustel," sõnas Lauri.

Lähema 10-15 aasta jooksul tuleb seega arvestada demograafilise auguga, töötajaid jääb noorte arvelt vähemaks ning inimesed vananevad. Vanemad inimesed peavad tulevikus veelgi enam arvestama, et nad ei pruugi töötada pensionieani, vaid nii kaua, kuni suudavad.

Lauri sõnul tuleb ellujäämiseks muuta esmalt mõtlemist. 

Tuleks mõelda, millised peaksid olema kasumimäärad. Kasumimäärad ei saa olla sellised, nagu buumi ajal. Tuleb vaadata uute toodete ja tehnoloogiate poole. Meil jääb puudu enesekindlusest ning selleks, et paremini hakkama saada, tuleb rohkem teha koostööd.