„Kui küsitluse andmetele tugineda, siis te näete, et alkohol on Eestis hästi kättesaadav, väga levinud kaup,” rääkis Eesti Konjunktuuriinstituudi juht Marje Josing möödunud esmaspäeval uuringu „Alkoholi turg, tarbimine ja elanike hinnangud riigi alkoholipoliitika” tulemuste esitlemisel superministeeriumis.

Josing viitas sellega Eesti elanike endi hinnangule selles osas, kui kaugel on lähim alkoholi müügikoht nende elukohast. Valdav osa ehk 88% küsitlusele vastanutest ütles, et see on vähem kui kümne minuti kaugusel. Üksnes 10% märkis, et neil võtaks lähimasse poodi minek 30 minutit ja vaid 2% ütles, et neil kuluks sellele rohkem kui 30 minutit.

Konjunktuuriinstituut hoiab regulaarselt silma peal ka ligi 30 toidukauba sortimendil Eesti poodides. Alkohoolsetest jookidest on nende hulgas ka õlu ja viin.

Võrreldes kümne aasta taguse ajaga ehk 2008. aastaga on kodumaise õlle sortiment Eesti poodides kolmkordistunud, importõllel kahekordistunud. 2018. aastal oli Eesti poodides 126 kohalikku õllesorti ja 112 importõllet.

Viinasortimendi osas on muutused vastupidised, kodumaise viina sortiment on kasvanud vähem kui kaks korda ja importviinal praktiliselt kolmekordistunud. 2018. aastal oli Eesti poodides 56 Eesti viina ja 67 importviina.

„Mind vahest on see pilt üllatanud – kuskil maapoes ma ei leia sealt mingit väga head söögivalikut, aga ma leian sealt tohutu alkoholivaliku. Ega ma ratsionaalselt ka sellest väga hästi aru ei saa – tavaliselt kohalikud inimesed ostavad sealt nelja-viit erinevat viina –, miks seal on vaja hoida importviinasid 67 ja Eesti tooteid 56. Miks neid kõiki on vaja lasta seal tolmuda,” nentis Josing.

„Aga nii see pilt on. Kohati mõnes kaupluses lööb pahviks see seinatäis,” lisas konjunktuuriinstituudi juht. Õlle osas on sortimendi kasv tema jaoks mõnevõrra arusaadavam, kuna see on tulnud peaasjalikult käsitööõlle tootjate arvelt. „Neid on tõesti väga rohkelt lisandunud, aga viina osas ma ei ole väga spetsialist – mismoodi 67 viina nii väga erinevad oleksid oma omaduste poolest,” leidis Josing.

Möödunud esmaspäeval toimunud erinevate alkoholiuuringute tulemuste tutvustamise ajal sai avalikuks ka valitsuse otsus 1. juulist alandada alkoholiaktsiisi 25 % ja seda nii lahjale kui kangele alkoholile võrdselt.