Tagantjärele auditeerib komitee protsesse üldjuhul siis, kui midagi on valesti läinud. Uurides, mis on Dominic Freely asjus valesti läinud, tõi Eesti Energia nõukogu liige ja auditikomitee liige Märt Vooglaid välja, et finantskonsultandi ametikohale ei olnud avalikku konkurssi, kuigi sellele kohale oleks valikut olnud tuhandete seast.

"Mis seal valesti on? Kõige rohkem on valesti see, et suured kulutused on tehtud ilma konkursita."

Vooglaiu sõnul ei ole temani jõudnud ühtegi dokumenti, mis kinnitaks vastupidist: et toimus avalik konkurss. "See oli tolleaegse juhtkonna kultuur," viitab ta nii mõnelegi teisele eelmise juhtkonna ettevõtmisele.

"Ettevõte peab olema majanduslikult juhitud. Liive konsultandiga sõlmitud leping oli minu arvates ebamajanduslik," sõnas ta.

Eesti Energias nimetati möödunud sügisel ametisse uus auditikomitee ja uus nõukogu juht. Mõnda aega tagasi käivitati nõukogu ja auditikomitee totaalne kontroll riigiettevõtte viimase kümnendi tegevuse ja suurimate investeerimisprojektide üle.

Vooglaiu arvates näitab taoline tulem seda, et ühte riigiettevõttesse ei tohi sama juht jääda kauemaks kui viis aastat.

Konsultant Dominic Freely on figureerinud kõigi Eesti Energia lörriläinud projektide puhul. Riigiettevõtte ebaedu on olnud tema kullasoon – töötasu ja „tulemusboonuste” näol on ta saanud üle 10 miljoni euro ning lisa on veel ootamas. Hetkel ei ole Eesti Energial nimetatud nõustajaga ühtegi kehtivat lepingut.