Krupp on pälvinud tähelepanu mitmete tehingute juures justkui variisiku või tankistina, ent mees ise kinnitab, et asjad pole nii, nagu arvatakse.

Mõned näited: Savisaared müüsid Krupi firmale neli aastat tagasi oma Nõmme maja, ent ostsid tänavu kevadel selle temalt taas tagasi. Väidetavalt oli Krupi esindatav firma Domex Kinnisvara loodud ainult Savisaare maja hoidmiseks.

Hiljaaegu lõid Savisaared Krupiga ühisfirma Dalmonde, mis tegeleb kinnisvaraga ja aktsiate soetamisega. Arvatakse aga, et nii Nõmme maja tehingute kui ka Dalmonde puhul ei esinda Krupp iseend, vaid kedagi teist.

Krupi firma võitis

Ta on seda ennegi teinud. Näiteks võitis Krupi firma läinud suvel Pärnu bussiettevõtte ATP erastamiskonkursi. Nüüd on end ettevõtte omanikuna avalikuks teinud Marcel Vihmanni ja Tiit Pruuli Go-kontserni kuuluv bussifirma Tarbus.

Krupi firma Kelvingi Kinnisvara Büroo omab Kalevi aktsiaid. Krupp kuulus 2002. aastani osaühingu Crimex Capital juhatusse – firma, mille omanikud peituvad advokaadibüroo Alas & Raudsik taha.

Crimex Capitalile kuulub 50 protsenti osaühingust Raldon, millele politsei- ja piirivalveametid maksavad igal aastal Kalevi endise hoone kasutamise eest kümneid miljoneid kroone renti.

Krupi väitel oli tema kuni 2002. aastani Crimex Capitali omanik. “Sel ajal tegeles firma väärtpaberitega, enam ma ei oska selle firma kohta midagi öelda, pole sellega seotud,” ütles ta.

Krupp on nördinud, et teda saadab juba 4-5 aastat Savisaare variisiku imago. “Kas juhatuse liige on variisik? Kas mina ei või osta endale aktsiaid ja kinnisvara? Kui mina olen ühe firma juhatuse liige, mis teeb Savisaarega tehingu, kas see teeb minust Savisaare variisiku?” küsis Krupp.

“Ma pole tänaseni isiklikult ega mõne oma juhitava äriühingu kaudu teinud ühtegi tehingut, kus tehingu teiseks pooleks on Edgar Savisaar. Seega ei saa ma täpselt aru, millised on need mitmed tehingud, milles ma osalenud olen. AS Domex Kinnisvara poolt Olevi 24 müügitehingu osapool oli Vilja Savisaar. OÜ Kelvingi Kinnisvara Büroo on omandanud osaluse OÜ-s Dalmonde, kus teiseks osanikuks on küll Fixor Holding OÜ,” ütles Krupp.

Otsige seoseid

Krupiga on läbi aegade seotud olnud kokku 302 äriühingut. Tema sõnul on äriühingute juhatustes olemine tema töö spetsiifika, sest igapäevaselt tegeleb ta likvideerimiste või pankrottidega. “Kui ma oma ausaid sissetulekuid investeerin, siis ei pea ma seda tegema Savisaare egiidi all. Mul on Tallinna Vee ja Merko aktsiaid, otsige sealt ka Savisaarega seoseid,” ütles ta.

Krupp ütles, et kui ta on mõne äriühingu juhatuses ning ei soovi avalikustada selle aktsionäre, siis see ei tee temast automaatselt tankisti. Olen kohtunud Savisaarega (Edgar Savisaarega – toim), ent põhiliselt suhtlen tema pojaga (Erki Savisaarega – toim),” ütles Krupp. “Kui ma oleks teinud ühisfirma Mart Meriga, siis keegi poleks mind süüdistanud, et ma olen Lennart Meri tankist,” lisas ta.

Krupi sõnul on ta Mati Tusoviga seotud vaid sel moel, et on koos temaga ühe ehitusfirma nõukogus, ent ei kuulu omanikeringi.

Krupi põhitöö on seotud õigusabibürooga Cavere. “Olen teinud mõningaid hästi õnnestunud kinnisvaraprojekte, müünud krunte ja maju nii Tallinnas kui ka väljaspool,” lisas ta.

3 küsimust Edgar Savisaarele

•• Milline on teie seos Crimex Capitaliga, mis teenib poole Kalevi endise maja renditulust?

Side firmaga Crimex Capital on olematu, kuulen sellisest äriühingust esimest korda. Mul ei ole puutumust selle äriühinguga.

•• Savisaarte perefirma Fixor Holding ajab koos Martin Krupiga kinnisvaraäri. Näib, et Krupp on teiega seotud paljude äriprojektide kaudu.

Ma ei ole seotud Krupiga paljudes äriprojektides ja tehingutes. Kui silmas peetakse äriühinguid, siis tean vaid kahte tehingut, kus äriühingu esindajaks on olnud Krupp. Tean, et Martin Krupp on pankrotihaldur ja ärimees. Pankrotihaldur nimetatakse ametisse teadupärast kohtu poolt. Kui seda isikut usaldab kohtuvõim, siis miks ei võiks temaga koostööd teha Fixor Holding?

•• Kust tuleb Edgar Savisaare teenistus, kui mitte arvestada ministripalka?

Minu varanduslik seis ja tulubaas on aastaid olnud avalik. Seni ei ole ma ka Fixor Holdingust saanud mingit dividenditulu või muud tulu. Loodan, et see nii ei jää.

OÜ Raldon omanik on Mati Tusov

•• Seoses Eesti Päevalehes 7. oktoobril avaldatud artikliga “Kalevi renditulu voolab teadmata suunas”, teatab advokaadibüroo Alas & Raudsik klient Mati Tusov, et kontrollib endiselt 100% OÜ-st Raldon.

•• OÜ Raldoni osanikeks kuni 3. august 2005 olid füüsiline isik Mati Tusov ning juriidiline isik OÜ Truck & Transport. Tusov asus seisukohale, et ratsionaalne ning otstarbekas on kanda talle kui füüsilisele isikule kuuluv osa üle tema sisulise kontrolli all olevale juriidilisele isikule.

•• Selleks, et viia Alas & Raudsiku advokaadibüroo kliendi Mati Tusovi juhendite järgi talle kuuluv OÜ Raldoni osa üle tema kontrolli all oleva juriidilise isiku omandisse kliendi poolt kirjeldatud tingimustel, on advokaadibüroo alustanud kliendi ülesannete täitmist. Sellega seoses on OÜ Raldoni osa üle viidud alates 3. augustist 2005 OÜ-le Crimex Capital. Mati Tusov kinnitab, et omab endiselt 100%-list kontrolli OÜ Raldon üle, teatab advokaadibüroo. EPL