2015. aastal asutatud Xolo on Eesti e-residentsuse ja e-riigi võimalusi kasutades aidanud tuhandetel professionaalidel enam kui sajast riigist alustada oma äri. Xolo internetiplatvormi kaudu on neil võimalik asutada Eestis osaühing, avada pangaarve ning kasutada automatiseeritud raamatupidamisteenust.

Xolo investeerimisraundis osalesid Karma Ventures Eestist, Vendep Capital Soomest, Leap Ventures Prantsusmaalt ja hulk väiksemaid investoreid. Xolo varasemate investorite hulgas on Singapuri investeerimisfirma Mistletoe, paarkümmend Eesti ja Põhjamaade äriinglit ja ühisrahastusplatvorm Funderbeam.

„Meie sihtrühmaks on ligikaudu 40 miljonit freelancerit ehk sõltumatut professionaali üle kogu maailma. Tavaliselt on nad konsultandid, tarkvaraarendajad, disainerid ja teiste sarnaste eluvaldkondade esindajad. Suuremate firmadega võrreldes kulutavad nad oluliselt rohkem aega oma äri administreerimisele, raamatupidamisele ja teistele sarnastele tegevustele. Meie missioon on viia selline ajakulu nulli lähedale, kasutades selleks masinõpet, Eesti e-residentsust, juriidilist innovatsiooni ja teisi julgeid lähenemisi,“ ütles Xolo juhatuse esimees Allan Martinson.

Koos nimevahetusega käivitab Xolo teenuse, mis võimaldab üksikisikust ettevõtjal alustada äri minutite jooksul uut ettevõtet registreerimata. Selline virtuaalfirma annab inimesele tavalise osaühinguga sarnased võimalused – ettevõtja saab esitada arveid, tasuda ettevõtlusega seotud kulusid ja saada oma töö eest tasu. Igal Xolo abil asutatud virtuaalfirmal on oma pangaarve ja raamatupidamiskeskkond. Juriidilises mõttes põhineb virtuaalfirma seltsingulepingul Xolo ja mikroettevõtja vahel.

„Virtuaalfirma on uus kontseptsioon, mis on ideaalne professionaalidele, kes alles alustavad oma äri, osutavad teenuseid väikses ulatuses või episoodiliselt,“ lisas Martinson.

Xolo koos Eesti e-residentsusega on kõige lihtsam ja kiirem viis asutada Euroopas ühemehefirma. Tuhanded Euroopa Liidu ettevõtjad on seda eelistanud firma asutamisele oma koduriigis.

Xolo on suurim Eesti e-residentide firmade teenindaja, omades ligikaudu 40% turuosa. Enamik Xolo kliente pärinevad Euroopa Liidu riikidest, aga ka Ukrainast ja Türgist. Xolo klientide kogukäive ületab 10 miljonit eurot kuus, lisaks jätsid Xolo kliendid 2018. aastal maksude ning riigilõivudena Eestisse 2,2 miljonit eurot.