Eesti projekti põhikorraldaja Fontese konsultandi Mariann Märtsini sõnul kutsuti osa võtma kõiki Eestis tegutsevaid ettevõtteid, kus on vähemalt 50 töötajat ja kes on siin tegutsenud vähemalt kaks aastat. Uuring ise jagunes mitmeks osaks.

Projektiga liitunud firmade töötajatel paluti täita online-küsimustik ehk tööle pühendumise uuring. Teine osa uuringust puudutas ettevõtte personalipraktikat – seda, milline on firma tegevus personalivallas. Nimetatud küsimused olid suunatud firmade personalijuhtidele. Uuringu kolmanda osa küsimustiku pidid aga täitma ettevõtte tippjuhid. See puudutas juhi ettekujutust ettevõtte arengust. Vabatahtlik oli organisatsioonidel vastata ametiühingu esindajale mõeldud küsimustele.

Ettevõtetelt laekunud vastuste põhjal arvutas Fontes välja, kui palju on firmades neid inimesi, kes tahavad tööl pingutada ning kellele lähevad korda ettevõtte tulemused. “Teine oli ühilduvuse skoor ehk see, kuidas eri vaatenurgad ettevõttes kokku lähevad,” ütles Märtsin.

Nimetatud kaht andmestikku kõrvutades pandigi kokku pingerida ning märtsis selgub, kes on Eesti parim tööandja. Kuna tegu on üleeuroopalise ettevõtmisega, selgub samal kuul ka parimate tööandjate edetabel Euroopa kontekstis. Seetõttu avaneb siinsetel firmadel võimalus end Euroopa ettevõtetega võrrelda.

Märtsini sõnul suhtusid ette-võtted uuringusse erinevalt. Mõni firma loobus osalemast, viidates kõikvõimalike küsitluste rohkusele.

Miks osalesite uuringus?

• AS-i EMT personalijuht Milvi Tepp: “Uuring andis ülevaate töötajate rahulolust, aga ka see, et nii terviklikus uuringus pole varem lihtsalt osaletud. See annab võimaluse tunnetada ettevõtte inimesi ja organisatsiooni paremini. Samuti näitas küsitlus kätte meie tugevad ning nõrgad kohad.

Ei julge prognoosida, millisele kohale võiks EMT oma tulemustega tulla. Arvan, et oleme suhteliselt hea tööandja. Kui näitajad on head, on see positiivne argument meie töötajatele. Uuringus osales 61 protsenti EMT töötajatest.”

• AS-i Tallinna Küte personaliosakonna juhataja Ene Olle: “Osalesime projektis, kuna firmas oli kavas nagunii töötajate rahulolu uuring läbi viia. Samuti oli see suurepärane võimalus võrrelda end teiste ettevõtetega Eestis ja Euroopas.

Seda, millise positsiooni võiks Tallinna Küte võrreldes teiste ettevõtetega saavutada, ei oska prognoosida. Need uuringud, mille oleme varem ise läbi viinud, on olnud väga positiivsed.”