"Tean, et paljud kolleegid lootsid 2008. aasta sügisel, et küll masu tingimustes tullakse 2009. aastal ja ostetakse üles ettevõtteid, tehakse investeeringuid, et enne euro tulekut madala hinnaga ettevõtted kätte saada, kuid tegelikkuses pole see realiseerunud. Mina nii optimistlik polnud ja võin öelda, et konservatiivsem prognoos on paika pidanud," sõnas omanimelise advokaadibüroo omanik Aivar Pilv Äripäevale.

"Lihtsas keeles öelduna: raha on lihtsalt turult kadunud. Kulutusi tehakse pigem ettevõtte säilitamiseks, oma elujärje hoidmiseks, vajalike kohustuste kandmiseks ja õigusteenuseid tarbitakse vähem. Või kui, siis väga konkreetsetel tingimustel. 2009. aastal oli selge surve, et advokaat oleks nõus pakkuma teenust tulemustasuna, kokkuleppehinnaga või ülimadala tunnihinnaga. Võib öelda, et väga palju pakkumisi ongi sellised, mida ei riski vastu võtta seetõttu, et tehtava töö hulk ja pakutav tasu selle eest on olnud niivõrd ebaproportsionaalsed, et real juhtudel on parem end selle tööga mitte siduda."

Aivar Pilve advokaadibüroo käive 2009. aastal oli 20,3 miljonit krooni ehk ligi kümnendiku võrra väiksem kui aasta eest. "Üldises majanduskeskkonnas julgen pidada meie büroo tulemusi normaalseteks. 9% käibe langus on kardetust natuke parem tulemus," selgitas Pilv. Tema sõnul on turult ära kadunud välisinvesteeringud ning sellega seonduv õigusabi. "Kui Lätist ja Leedust, Skandinaaviast rääkimata, oli varem palju huvilisi ettevõtete asutamiseks või tütarettevõtete loomiseks Eestis, siis 2009. aastal oli see vitsaga pühitud." Lisaks pole pankrotimenetlused advokaatidele loodetud lisatulu toonud. "Kui varem arvati, et masu ajal tuleb tohutu pankrottide laine, siis õnneks on see osutunud pooltõeks. Enamik keskmisi ja suuri ettevõtteid on Eestis ellu jäänud ja see näitab nende tublidust. Nii suurt pankrotilainet, nagu 90ndate keskel, kus terve rida suuri ettevõtteid, pankasid ja kindlustusseltse pankrotti läks ja mis tõi kaasa väga palju vaidlusi ja tööd advokaatidele, pole olnud."

Advokaadibüroo Sorainen käive vähenes eelmisel aastal Eestis 84,8 miljonilt 78,9 miljonile kroonile. Büroo omanik ja vanempartner Aku Sorainen tunnistas, et käive on mõnevõrra kahanenud. "Põhjuseks on see, et kliendid on muutunud hinnatundlikumaks ning suuremaid tehinguid oli võrreldes varasemaga 2009. aastal vähem," ütles ta. "Kohtuvaidluste osa on turul kasvanud. Kui valdkonniti analüüsida, siis firmade ülevõtmine ja kinnisvaraõigus on kõvasti vähenenud, samas on kasvanud tööõiguse ja lepinguõigusega seotud õigusabiteenuste osakaal. Firmad soovivad varasemast palju hoolsamalt lepinguid sõlmida," selgitas Sorainen. Ta lisas, et Sorainenil on väljakujunenud klientuur ja see on aastatega stabiliseerunud.