„Vaatame ja jälgime, kuidas Leedus ja Lätis asjad arenevad, kuid seni pole me Leedus müügi olulist vähenemist tunnetanud,“ ütles Eesti ajakirjanikega kohtunud Mercedes-Benzi, Chryslerit jt automarke maale toova UAB Silberauto tegevjuht Rimantas Stankevičius.

Sama kinnitas Maxima grupi turundus- ja kommunikatsioonikeskuse juht Giedrius Juozapavicius.

„Kõik (leedulased - toim) valmistuvad (majanduslanguseks – toim). Leedulased ei tea, mis neid ees ootab, nad praegu veel ei tunneta seda, küll aga teatakse, et kusagil midagi juba toimub,“ ütles Juozapavicius.
Juozapaviciuse sõnul ei ole Leedus esialgu näha sissetulekute vähenemist või töökohtade kaotust. Samas on väiksemaid kriisimärke eesotsas inflatsiooni kasvuga märgata alates suvest.
„See kriisi reklaamikampaania, nagu ma seda nimetan, jõudis meieni suvel, 4-5 kuud hiljem kui teil (Eestis - toim),“ rääkis Juozapavicius.
„Me näeme ostukorvi ja tarbitavate kaupade järgi, et nõudmised muutuvad. Kodutehnika, kallimad kaubad, mis on seotud staatusega, väga kallid ja kvaliteetsed kaubad – nende tarbimine väheneb, kuna inimene valib mõistuspäraselt seda, mis sobib tema sissetulekuga,“ ütles Juozapavicius.
Vähenenud on nõudlus tööstuskaupade järele ning suurenenud huvi hea kvaliteediga sooduskaupade vastu. Tekkinud on olukord, kus ostetakse soodushinnaga kaupu, tarbitakse neid mõnda aega, oodates järgmist odavpakkumist.
Isegi raskemas majandussituatsioonis on võimalik leida viise, kuidas kliente enda juures hoida või neid juurde meelitada. Juozapaviciuse sõnul saab näiteks hankijatega kokkuleppel lubada tarbijatele, et piima või mõne teise toote hind kuni aasta lõpuni ei muutu. Viimast on Maxima Leedus ka rakendanud.

Leedu maandub pehmelt
Euroopa Komisjon märgib sügisprognoosis, et Leedu majandus püsib seni pehme maandumise kursil.
Jaemüügi ja tööstustoodangu kasvu vähenemine viitab majanduskasvu aeglustumisele teisel poolaastal, kuid suhteliselt tugeva kodumaise tarbimise toel lõpetab Leedu selle aasta tõenäoliselt ligi nelja protsendi suuruse majanduskasvuga.
Lootus, et Leedu pääseb teisi Balti riike tabanud suurest langusest, näib vähem ja vähem võimalik. Majanduse pidurdumist on Euroopa Komisjoni hinnangul oodata juba järgnevatel aastatel.
Kui järgmisel aastal ei nähta kasvu ega kahanemist (0%), siis 2010. aasta lõpeb tõenäoliselt 1,1 protsendi suuruse langusega.
Inflatsioon ulatus eelmisel aastal Leedus 5,8 protsendini. Kahekohaliste numbriteni jõuti selle aasta teises pooles. Kahe aastaga on näiteks gaasi hind Leedus kerkinud 65 protsenti. Sügisel on oodata toasooja kallinemist 40 protsenti.

Sel aastal ulatub tarbijahinnaindeks tõenäoliselt 11,9 protsendini, taandudes järgmisel aastal 7,1 ja ülejärgmisel 7,5 protsendile.
Väljakutse esitab 2009. aasta lõpus sulguv Ignalina tuumajaam, mis tähendab tarbijatele 2010. aastal ees seisvat elektri-hinnašokki.