„See ei ole meie müügipoliitika, et pikendame iseseisvalt toidu säilivuskuupäeva, kuid antud juhul võib tegemist olla ka inimliku eksimusega,“ ütles Maxima Eesti OÜ avalike suhete juht Erkki Erilaid Päevaleht Online’le.

Siiski, 20. jaanuaril ostis üks Rapla pere kohalikust Maxima kauplusest kampaania ajal allahinnatud ahjubroileri ja otsustas selle ka samal päeval ära küpsetada.

Suur oli aga pere pettumus, kui söögilauas avastati, et äsja poes ostetud kana oli juba halvaks läinud.

„Hakkasime siis pakendil olevaid silte tähelepanelikumalt uurima ja avastasime, et algselt oli säilivusajaks 20. jaanuar ja uuema sildi peal oli see aga 22. jaanuariga asendatud,“ jutustas pereema Kristiina Päevaleht Onlinele.

„Tahtlikult meie müüjad nii ei tee, ilmselt juhtus eksimus, kas esimesel või teisel kaalumisel,“ üritas Erilaid juhtunut siluda.

Tema sõnul kontrollivad kaupluste töötajad pidevalt kaupade säilivuskuupäevasid ja hinda alandatakse alles siis, kui kätte on jõudnud toote viimane säilivuspäev. „Ülejäägi viskame õhtul prügikasti.“

„Kindlasti ei tohi keegi ise säilivuskuupäeva muuta, vaid ainult hinda,“ lausus Erilaid murelikult.

„Kuna tootel ei ole peal tootjapoolset silti siis praegu on paari nädala taguste saatelehtede pealt peaaegu võimatu selgeks teha, kuna mainitud broiler meieni jõudis ja mis on selle täpne säilivusaja lõpp.“

„Igatahes vabandame kliendi ees tekkinud probleemi pärast ja loodame, et rohkem seda ei juhtu,“ lisas Erilaid.
Samas arvas Erilaid et võib-olla oli poleemikat tekitanud kana halvaks läinud juba tootja juures.

Kauplus astus lubamatu sammu

Tarbijakaitseameti avalike suhete juht Hanna Turetski sõnul on poepoolne omavoliline kauba säilivusaja muutmine range eksimus, millele ei ole õigustust.
„Selline käitumine on täiesti lubamatu,“ ütles Turetski Päevaleht Online’le.
„Jaekaubandusettevõte ei tohi omavoliliselt muuta tootja poolt märgistatud säilivuskuupäeva.“
Turetski sõnul võib alla hinnata ja säilivusaja kukkumise äärel olevast kaubast müüa vaid kauasäilivat (kohvi, tee, kuivmaitseained – toim.).
„Kindlasti ei tohi seda teha toore lihatoote puhul, mis rikneb kergesti,“ kurjustas Turetski.