McKinsey & Company partner Jens Riis Andersen märkis Töö tuleviku konverentsil, et osa töökohti loomulikult kaob. Need on töökohad, kus automatiseerimise potentsiaal on üle 70%. Samas on palju töökohti, kus on küll osa tööd võimalik automatiseerida, kuid inimene jääb alles ning tema töö muutub.
McKinsey uuringu kohaselt puudutab automatiseerimine Eestis umbes 70 000 töökohta Need kaovad. Samas loob automatiseerimine juurde 29 000 töökohta ning suurem tootlikkus peaks looma juurde veel 50 000 ehk kokku peaks 2016. aastaga võrreldes olema lisandunud 9000 töökohta.
Andersen märkis, et näiteks ka õpetajate töökohti võib automatiseerimine puudutada, kuid õpetaja ise jääb alles, talle jääb rohkem aega tegeleda nende osadega töös, kus inimene koos oma eriliste oskustega on oluline.

Selleks, et uuringu positiivne väljavaade ka tõeks osutuks on kriitilise tähtsusega töötajate ümberõpe, et tagada neile tulevikutöös vajaminevad oskused.

Andersen märkis, et Eesti on digitaalsete teemadega tegelejate esirinnas. Avalike teenuste digitaliseerimisel oleme esimesed, internetikasutuses ning ka digitaalsete oskuste osas esikümnes, siis settevõtete ning infrastruktuuri digitaliseerimises jääme alla. Nii ongi, e t kuigi Eestis suhtutakse tehisintellekti ja automatiseerimise teemasse koos Põhjamaadega väga positiivselt, siis McKinsey tulevikus vajaminevate oskuste indeksis jääme paraku põhjamaadest maha ning oleme Hollandi ja Belgiaga sarnasel tasemel.

McKinsey oskuste indeks järjestab riigid tulevikus vajaminevate võtmeoskuste baasil: sotsiaalne kosstöö, probleemilahendus ja loovus, kognitiivsed baasoskused ja digitaalsed oskused.

Andersen märkis, et tehisintellekti areng suurendab lõhet kaotajate ja võitjatel vahel. Näiteks tervishoius on proaktiivselt tehisintellekti kasutajate kasumimarginaalid 20% suuremad. Märkimsväärse kasumimarginaali suurenemise annab see ka finantsteenustes, jaekaubanduses, hariduses ning ka telekommunikatsioonis.

Andersen tõi välja, et tehisintellekti kasutamine on oluliselt enamat kui lihtsat töö automatiseerimine. See võimaldab saavutada suuremat turuosa, kasutada kapitali efektiivsemalt, vähendada tööjõukulusi.