Tegelikkus on see, et olümpia kuldmedalis on vaid 1,34% kulda. Mis on peamine komponent? Iroonilisel kombel hõbe, mida on seal 92,5%. Ülejäänud veidi enam kui 6% medalist moodustab vask.

See kõik tähendab, et kuldmedali tegelik puhasväärtus on 600 dollarit. Kui need oleks tehtud puhtast kullast, siis maksaks nad umbes 25 000 dollarit tükk.

Hõbemedalis on hõbedat 92,5%, ülejäänu on siingi vask. Selle väärtus on umbes 260 dollarit.

Pronksmedaliga on aga eriti plass lugu. Selle koostis on 97% vask, ülejäänud 3% moodustavad tsink ja tina. Niisiis on see medal tegelikult väärt vaid 3 dollarit. Eesti pronksistele neljapaadiseltskonnale riputati niisiis kaela 12 dollari eest metalli.

Viimane kord kui kuldmedalid olid tõepoolest täiskullast oli 1912. aastal Stockholmis. Siis oli spordialasid vaid 14. Kulla unts maksis siis keskmiselt 18,93 dollarit. Täna on selle hind üle 1300 dollari.

Materjal ei ole oluline

Kõigele eelnevale vaatamata võivad medalid sportlastele hiljem väga kenasti sisse tuua. Metallitükk ise ei ole eriti väärt, kuid kõik sellega seonduv võib selle väärtuse tõsta kõrgele. Ei ole harvad need juhud, kui sportlased oma medaleid oksjonitel müünud on. Ka meie Erika Salumäe oli sunnitud selle raske otsuse tegema. Meenutame, et nii tema Souli kui ka Barcelona kuldmedalid müüdi 30 000 euro eest. Souli medali ostis toonane Eesti Olümpiakomitee president Neinar Seli ning Barcelona medali Pärnu Sadam.

Bostonis asuv RR Auction, mis on müünud mitmeid olümpiamedaleid ütles USA Todayle, et „suvaline" kuldmedal, kus võitja nimi ei ole eriti tuntud ja ala ise on marginaalsem, võib maksta 10 000 dollarit. Vanad ja haruldased kuldmedalid võivad maksta kordades rohkem. Hind võib ulatuda miljonitesse. 2013. aastal leidis 1,47 miljoni dollariga uue omaniku ainus originaalina säilinud Jesse Owensi olümpiamedal aastast 1936. Sel suvel loodeti 1,5 või isegi 2 miljoni eest maha müüa 1980. aasta USA hokikoondise olümpiakuld, kuid seda ei suudetud maha müüa.

Rio olümpiaks toodeti kokku 2488 medalit: 812 kuld, 812 hõbe- ja 864 pronksmedalit. Kõik medalid kaaluvad 500 grammi, mis teeb neist raskeimad medalid suveolümpiamängude ajaloos.