Zhang Rui oli Hiina meditsiinirakenduse Chunyu Doctor looja ja tegevjuht. Ta suri 5. oktoobril südamerabanduse tagajärjel. Selle võivad põhjustada mitmed faktorid ning ei ole kindel, et Rui surma põhjustas just ületöötamine. Samal ajal leinavad aga sealsed tehnoloogiatipud vägevat meest ning mõtlevad sellele, kui pingeline on võitlus tehnoloogiasektoris ning sellest, mida see nende enda tervisega teha võib.

„Normaalsed inimesed ei mõista seda stressi ja üksildust, millega idufirmade juhid kokku puutuvad," ütles Hiina ühe suurima bitcoinivahetuskeskkona Huobi looja Leon Li. „Eriti on seda tunda interneti-sektoris, kus sisenemisbarjäär on madal ning konkurents karm. See on kõndimine õrnal jääl."

Alibaba Groupi edust kannustatuna on Hiina uue generatsiooni ärimehed pidamas meeletut heitlust kapitali ning talentide pärast. Internetiga seotud firmasid tekib seal riigis nagu seeni pärast vihma.

Ühe USA riskikapitaliettevõtte partner ütles Bloombergile, et kahjuks ei mõtle inimesed eriti oma tervisele. Ta on globaalselt investeerinud ligi 3000 ettevõttesse ja vähemalt kuue firma juhid on surnud, neist üks sooritas enesetapu.

Rui poolt veetav Chunyu oli parasjagu olulises arengufaasis. Juunikuus tõsteti 178 miljoni dollari eest investeeringuid ning firma väärtus tõusis maagilise miljardi dollari peale. Nad plaanisid minna börsile.

Esimestel kuudel oli firmas kasutusel nö „996 graafik". See tähendab Hiinas seda, et tööd tehti 9st hommikul 9ni õhtul ning seda kuus päeva nädalas. Täna on ettevõte väidetavalt selle graafiku kõrvale heitnud.

Chanyu Doctor on rakendus, mis võimaldab patsiendil pidada arstiga konsultatsioone veebis ning ta ei pea ülerahvastatud polikliinikutes ja haiglates ootama.

Hiina tippjuhid on aastaid rääkinud, kui keeruline on leida tasakaalu töö- ja eraelu vahel. Vähi seljatanud Kai-Fu Lee ütles, et tema haiguse põhjuseks oli keha protest aastakümneid kestnud 15-tunniste tööpäevade vastu.

Uuringud on näidanud, et inimesed, kes töötavad nädalas enam kui 55 tundi puutuvad palju enam kokku insuldi ning südamehaigustega. Samas tavapärases rütmis ehk 35-40 tundi töötavatel inimestel on see risk tunduvalt väiksem. See uuring avaldati meditsiiniajakirjas The Lancet ning uuritud oli enam kui 600 000 inimest.

„Need ettevõtjad on grupp inimesi, keda ümbritsevad pidevalt kadedad pilgud, kes käivad foorumitel esinemas ja on pidevalt „ettevõtja" ilusa sildi all tähelepanu keskpunktis. Samas ei ole neil hetkegi rahulikku aega," ütles üks asjatundja. Ta lisas, et nii tekivad konfliktid tööalaselt ja koduses elus.