Poola asepeaminister Mateusz Morawiecki ütles eelmisel nädalal, et Brexit annab võimaluse mõned migrandid koju tagasi kutsuda, kirjutas Reuters. Selline uudis mõjub positiivselt brittidele, kes kardavad, et töökohtade vähendamine võib kaasa tuua tööpuuduse suurenemise.

„Kesk- ja Ida-Euroopa valitsused loodavad ajude tagasivoolu peale, eriti Baltikum, kus on viimastel aastatel nähtud väga olulist noorte haritud inimeste lahkumist," ütles Ida-Euroopa ekspert Otilia Dhand.

„On aga ka teisi. Näiteks Ungaris on tõsine tööjõupuudus, eriti tervishoius ja IT-sektoris. Just neist sektoritest on aga mindud Londonisse," ütles ta.

Suurbritannia statistikabüroo andmetel tõusis Euroopa Liidust tulnud mitte-brittide arv 2015. aasta esimese kvartali ja 2016. aasta sama ajaga võrreldes 224 000 inimeselt 2,15 miljonini. See võiski tabada Suurbritannia inimeste närvi pihta ja panna neid hääletama liidust lahkumise poolt.

Londoni Majandusülikooli professor Richard Jackman ütleb, et majanduslangus võib migrandid panna palju kiiremini välja liikuma kui üks kõik millised migratsioonireeglid.

Ekspert Mark Mobius ütles CNBCle, et Ida-Euroopa suunal võib hakata kolima ka tööstus, aga ainult siis, kui Ida-Euroopa riigid on valmis astuma jõulisi samme, et investeeringuid enda riiki meelitada.

Eksperdid on ühte meelt, et Ida-Euroopa oskustöölised otsivad pigem tööd teistes Euroopa Liidu riikides kui naasevad koju.

„Tunne on selline, et koju lähevad peamiselt need inimesed, kel oskusi napib," ütles Dhand. „Aga Poolas on sellised töökohad juba ära võetud Ukraina majanduspõgenike poolt," lisas ta.

Ta ütles ka, et see võib tähendada Ida-Euroopa riikide tööjõuturgudele survet. See ei pruugi aga olla kuigi suur.