Esmalt saab ettevõtja läbi mõelda põhjused, miks keegi peaks tahtma sinna tööle tulla. Kas töökirjeldus on piisavalt väljakutsuv? Kas tööülesannete täitmiseks jagub piisavalt autonoomiat? Millised on töötaja arenguvõimalused nii karjääri kui ka isikliku arengu seisukohast?

Edasi tasub mõtiskleda, kuidas pääseda ligi just nendele noortele, kes ettevõttele huvi pakuvad. See ei pea tingimata tähendama suuri kampaaniaid ja kulutusi. Pärast ettevõttele atraktiivsete noorte “kaardista-mist” on mõistlik kaaluda otseturunduse võimalusi. Millistesse organisatsioonidesse atraktiivsed noored koonduvad? Millistes koolides nad õpivad? Tähtis on järjepidev mainekujundus: olla kaasatud nende noorte tegemistesse, suhelda nendega ja olla nähtav. Passiivne reklaam, töökuulutused ja logo eksponeerimine ei ole enamasti piisavalt ahvatlev, et inimesi enda heaks tööle meelitada. Ettevõtte identiteedi, töökultuuri ja arenguvõimaluste tutvustamine on võti atraktiivse tööandja maine loomisel. Loomulikult peavad töökultuur ja -keskkond olema sellised, millest inimesed tahaksid osa saada.

Hoidke noortega sidet

Hea võimalus noorte talentideni jõudmiseks on koostöölepped või partnerlus kõrg- ja kutsekoolidega, noorteorganisatsioonidega ning osalemine noorteprojektides. Sisuline koostöölepe/partnerlus tähendab eelkõige väärtuse pakkumist noortele: toetused, koolitused, seminarid, konsultatsioonid ja praktikakohad.

Selletaolise partnerluse näiteid leidub. Käesoleval kevadel sõlmiti Tallinna tehnikaülikooli üliõpilasesinduse, Hansapanga ning EMT vahel koostöölepped, mis aitavad oluliselt kaasa nende ettevõtete nähtavaks tegemisele tudengite seas. Mitu ettevõtet, kes vajavad IT-spetsialiste, panustavad IT-kolledži üliõpilaste arengusse, et luua sidet sealsete üliõpilaste ja oma ettevõtte vahel. PricewaterhouseCoopers on tudengiorganisatsiooni AIESEC partner, et sel moel aidata kaasa eelistatud tööandja maine kujundamisele. Kuigi need ettevõtted on Eesti mõistes suured, ei tähenda see, et väiksematel poleks võimalusi. Soov toetada üht või teist ettevõtmist, mis koondab noori, on esimeseks sammuks nendega sidemete ja endale positiivse imago loomisel. www.pare.ee