Minister Rein Randver jättis kinnitamata tehase keskkonnamõjude hindamise aruande. Steri on juba üle aasta tegevusloa saamise nimel võidelnud ning kohalike elanike häälekaid proteste ja allkirjade kogumise kampaaniaid talunud.

“Veider, et Eesti riigis on nii, et kui on tegemist alaga, kus riigi käest on mingeid lube vaja, on ettevõtja riskid palju kõrgemad kui tavaliselt,” ütles Heldur Meerits.

Kuna tehas pole saanud oma tegevust – kasutatud meditsiinitarvete steriliseerimist – alustada, on Meeritsa sõnul rahaline kahju tuntav. “See ulatub miljonitesse kroonidesse. Inimesed on palgal, pank küsib laenuintresse,” ütles Meerits. Tema sõnul maksab mõistlikus maailmas kahjude põhjustaja, antud juhul riik kahjud kinni. Seega pole välistatud Steri hagi riigi vastu.

Üks luba olemas

Steri tegevjuht ja üks omanikest Jaanus Pikani ütles, et esialgu vaidlustatakse kohtus põhjendused, millega minister keskkonnamõjude hindamise aruande tagasi lükkas. Ministri arvates tuleb aruannet täiendada ja veel kord avalikult arutada. Samas sai Steri juba jaanuaris kiirgustegevusloa kiirgusallika hoidmiseks. Kiirgusallikas on kõrge aktiivsusega radioaktiivne koobaltiühend.

Tehasele tegevusloa andmine lükati aga mitu korda edasi ja siis nõuti keskkonnamõjude uuringut. Ministeerium leidis, et hädaolukorra tekkimisel, näiteks lennukatastroofi korral, võib kaasneda oluline keskkonnamõju. Gammakiirguse tase võib hädaolukorras väljaspool hoonet suureneda, seades ohtu inimeste tervise ja heaolu.

“Faktid ütlevad, et meie tegevus pole keskkonnaohtlik,” kinnitas Pikani. Selliseid tehaseid on tema sõnul maailmas ligi 200 ja üheski neist pole juhtunud õnnetusi, kus kiirgustase oleks lubatust kõrgemale tõusnud.

Keskkonnaministeeriumi keskkonnakorralduse ja -tehnoloogia osakonna juhataja Rein Raudsepp ütles, et keskkonnamõju hindamise aruandes ei olnud kavandatava tegevuse mõju piisavalt analüüsitud. Lisaks olid aruandes jäetud vajaliku tähelepanuta mitmed avalikkuse tõstatatud küsimused ja ettepanekud.

“Näiteks jäi vastuseta küsimus, kuidas tegutsetakse kriisiolukorras – on ju tegemist ettevõttega, kus tahetakse hakata kasutama kõrgaktiivset kiirgusallikat,” ütles Raudsepp.

“Äkki peaks tegema terrorismihinnangu ka Tornimäe kaksiktornidele, sest kui lennuk neid tabab, saab kindlasti rohkem inimesi hukka kui Steri objektil,” ütles Pikani.