Paljudel on oma kodulehekülg või konto mõnel tutvumissaidil, kuid see, et tegelikult võib meie seas ringi jalutada ka inimene, kelle oma on sisuliselt kogu internet, tundub rohkem kui ebareaalne. Siiski on see inimene tõesti olemas. Tõsi, kuulnud on temast vaid vähesed.

Käesoleva aasta mai lõpus tõmbas uudisteportaal CNN kardina seni varju jäänud Kevin Hamilt. Ham on mees, keda juhtivad äriajakirjad nimetavad internetidomeenide kuningaks. Hami edu saladus seisneb uute domeenide registreerimises, domeenide ostmises ning hilisemas müügis. Samuti potsatab domeenikuninga kukrusse lisa iga kord, kui keegi teeb juhtumisi hiireklõpsu mõnel talle kuuluva lehe reklaamilingil. Troonil istuja on kõigest 37-aastane, kuid praeguseks kuulub talle küberruumis ligikaudu 300 000 eri nimega domeeni. Hinnanguliselt teenib mees oma äriideelt tulu ligikaudu 70 miljonit dollarit (u 819 miljonit krooni) aastas.

Olgugi et “ostan, müün ja vahetan” laadi domeeniäri meelitab iga päevaga ligi üha uusi kullakaevajaid ning kasumi teenimise võimalused muutuvad ahtamaks, ei heida “vanameister” meelt. “Kui 2000. aastal sai domeeninime kätte veel kaheksa dollariga (u 100 krooni), siis sellise otselingi eest nagu näiteks fruitgiftbasket.com (puulviljakorv.com – toim) maksin hiljuti 26 250 dollarit (u 307 000 krooni),” tunnistas elukutseline domeenihai CNN-ile antud intervjuus.

Edu paari kuuga

Kurioosse eduloo alustalaks peetakse Kevin Hami esimest veebilehte: DNSindex.com. Äriidee loogika on sedapuhku lihtne ja arusaadav: lehel oli kirjas õpetus, kuidas domeeninimesid registreerida. Kuid mitte ainult. Präänikuna leidsid külastajad ka domeenijahtijate unistuse: infobaasi veel saadaval olevatest domeeninimedest. Kõigest paari kuuga oli Hami leheküljel üle 5000 kliendi.

Domeeninimede ärile puhub tuult purjedesse asjaolu, et paljud internetikasutajad ei viitsi soovitud lehtedele pääsemiseks tingimata kasutada just kõikvõimsate otsingumootorite abi. Niisiis üritabki suur enamik soovitut leida hoopis otselingi abiga. Aadressilahter külvatakse üle kõikvõimalike märksõnadega alates pulmakingadest ja lõpetades koertele mõeldud kaelarihmadega. Siin tulevadki mängu Hami-sugused ärimehed. Olgugi et konkreetsele lehele sattunud inimesed ei leia sealt just peokingavalikut, on lehel toodud hulgaliselt linke, millele klõpsates jõuab siiski otsinguga seotud toodeteni. Klõps, klõps – ja raha tuleb.

Salapärane kokkulepe

Omaette kategooria moodustab domeenikuninga valitsusalas ka nn eksimustega seotud domeeniäri. Näiteks tuli eelmisel aastal ilmsiks asjaolu, et kõik lingid, mis lõppesid lõpuga .cm, suunasid kasutaja otsemaid agoga.com-i veebilehele. Neti.ee-ga sarnane veebileht kuulub mõistagi Hamile. Põnevaks muutub .cm-lõpuga domeeni hingeelu aga siis, kui teadjamad viivad selle kombinatsiooni kokku Kameruni valitsuse domeeni lõpuga. Kuidas, mis tingimustel ning kui suure summa eest leppis Ham kokku Kameruni valitsuse riigidomeeni omandamise, ei tea keegi. (Huvitav, kui suure summa eest õnnestuks osta Eesti riigi domeen .ee?)

Igatahes kuulub Ham domeeniäri ajavate isikute hierarhia vaieldamatusse tippu. Kuldsed sõnad, mis ta oma kuldmune muneva kana kohta ise on öelnud, kõlavad nii: “Kui sul on kontroll domeenide üle, kontrollid sa kogu internetti!”