2004. aastal Sillamäe sadamas kahe peale 50 protsenti omandanud Katkov (55) ja Malov (59) ei kuulu küll 500 Venemaa rikkama inimese hulka, aga see-eest on neil sõna otseses mõttes kuldaväärt head sidemed selles Peterburi ärimeeste põlvkonnas, kes 1990-ndate alguses alustasid äri koostöös tollal Peterburi linnavalitsuse välissuhete osakonda juhtinud Vladimir Putiniga.

Ameeriklaste Forbesi eeskujul Venemaa rikaste edetabelit koostav Moskva rahandusajakiri Finans hindas Katkovi ja Malovi kummagi vara väärtuseks 2006. aastal 35 miljonit dollarit (millega nad jagasid Peterburi rublamiljardäride seas 69. kohta), mis tundub üsnagi alahinnatuna. Tõele lähemal on 2007. aasta märtsis teises Moskva majandusajakirjas RBK ilmunud hinnang, et Katkovi varade väärtus on vähemalt 120 miljonit dollarit.

Vene ajakirjanduse andmetel on Katkov-Malov Sillamäe sadamasse investeerinud ligi miljard krooni. Intervjuust Eesti Päevalehele keeldunud Katkov ütles eelmise aasta novembris Äripaeva Peterburi-sõsarlehele Delovoi Peterburg Eesti-Vene poliitiliste suhete kohta: „Mulle tundub, et suhetes Eestiga oleme me põhjas ära käinud ning tasapisi hakkab kõik laabuma. 2007. aasta sündmused on juba peaaegu unustatud. Vähemalt ma loodan nii.”

Timtšenko, Katkov ja Malov tunnevad üksteist 1980-ndate keskpaigast, kui nad töötasid koos NSV Liidu väliskaubandusministeeriumi Leningradi osakonnas. Kaks aastat tagasi meenutas Katkov Wall Street Journalile, et oma ideid äriajamiseks, esialgu teoreetilisi, arutasid nad põhiliselt suitsupauside ajal. Kui Gorbatšovi-ajal 1980-ndate lõpus hakkas riiklik monopol väliskaubanduses vähenema, töötas kolmik Katkovi sõnul välja juba konkreetse plaani. Koos suutsid nad väliskaubandusministeeriumis läbi suruda idee luua Kiriši naftatöötlemistehase juurde eraldi üksus, mis hakkaks naftatooteid otse välismaale müüma. Kolmik ise asus selleks loodud spetsiaalsesse tütarfirmasse tööle.

Hiljem sai sellest riiklikust ettevõttest erafirma Kinex, mis 1990-ndatel sai tuntuks kui suure naftafirma Surgutneftegazi peamine eksportija läände. Partnerite jaoks oli see väga tulus äri. Vene ajakirjanduse andmetel oli Kinexi käive 1999. aastal kaks miljardit dollarit. Kolmiku kõrval oli Kinexi neljandaks omanikuks Adolf Smirnov, nüüdseks surnud Kiriši tehase peadirektor. Kõigile kuulus veerand Kinexi aktsiatest. Malovi kureerida oli vedude korraldamine, Katkov vastutas investeerimisprojektide eest ning Timtšenko käes oli kogu suhtlemine välispartneritega, kes ostsid Surgutneftegazi toodangut.

Kinex sai kuldset tulu, kuni mängu sekkus suur poliitika. Kiriši tehas ei soovinud enam Kinexile nii soodsaid lepinguid anda. Rahavoo säilitamiseks hakkas Timtšenko ajakirja Forbes Vene väljaande andmeil otsima poliitilist toetust. Timtšenko vana tuttav Putin oli selleks ajaks juba Venemaa president.

2004. aasta talvel puhkes skandaal, Venemaa presidendivalimiste üks kandidaate Ivan Rõbkin nimetas Timtšenkot avalikult „Kremli kassiiriks”. Juhus või mitte, aga just selleks ajaks olid Kinexi omanikud otsustanud avalikult teadmata põhjustel ühise äriajamise lõpetada. Asjassepuutuvad ärimehed teavad rääkida, et Timtšenko ja Katkovi-Malovi vahel oli kõva tüli, mis lõppeski „lahutusega”. Teadjate andmetel üritas neid lepitada isegi Aadu Luukas, kelle edukas transiidiäri sõltus paljuski lepingutest Kinexiga.

„Nafta – see on poliitika, aga mina tahtsin tegelda äriga,” meenutas Katkov möödunud aastal intervjuus ajalehele Vedomosti Timtšenkost lahkumineku põhjuseid.

„Lahutuse” tulemusena jäi juba siis suurema osa ajast Šveitsis elanud ja Soome kodakondsuse saanud Timtšenkole enamik naftaekspordist, mis nüüdseks on temast teinud dollarimiljardäri. Katkov ja Malov said äride jagamise tulemusena soojusisolatsiooni materjalide tootmisega tegeleva Penoplexi (möödunud aastal oli nende käive 7 miljardit rubla), uhke lossiga ajaloolise krundi Peterburis ning ühe mitte eriti suure mahuga naftavahendusäri. Jutt käis siis 20 000–30 000 tonnist kuus, mida nad vahendasid Venemaa siseturule. Võrdluseks: naftaeksport, milles nad varem osalesid, tähendas miljonit tonni kuus. „Me ei ole enam nafta­treiderid,” väitis Katkov 2005. aasta mais intervjuus Vene Forbesile.

Vene mõjukaimale ärilehele Vedomosti ütles Katkov, et ei kahetse naftaärist lahkumist. „See ei ole nii huvitav, kui ehitada üles iseenda äri, kuigi on muidugi lihtne istuda toru otsas ning vahetada naftat näiteks šokolaadi vastu,” rääkis Katkov.

Katkov viitas sellele, et 1993. aastal sai just Kinex Peterburi linnavalitsuselt, kus välisasjade komiteed juhatas siis Putin, vajalikud kvoodid nafta eksportimiseks, millest osa tulude eest osteti Peteburi linnale tollel poliitiliselt ja majanduslikult segasel ajal hädavajalikke toidukaupasid.

Just selle kvoodiäri ajal said Timtšenko ja Katkov tuttavaks panga Rossija looja ja suuromaniku Boriss Kovaltšukiga. Nüüdseks on Rossijast saanud üks suuremaid panku Venemaal (millele muu hulgas kuulub kaks suurt ülevenemaalist telekanalit Ren-TV ja 5. kanal ja ajaleht Izvestija, Gazprombanki kaudu kontrollib Kovaltšuk ka tuntud raadiojaama Ehho Moskvõ). Putiniga ühes suvilakooperatiivis osalenud Kovaltšukist sai üks mõjukamaid ärimehi Venemaal. Ivan Rõbkin nimetas just Kovaltšukki koos Timtšenkoga Kremli „kassahoidjaks”.

Tutvus Kovaltšukiga mõjus niivõrd hästi, et ajal, kui Rossija pank alles omandas haaret, oli Katkov 1998.–2004. aastani selle direktorite nõukogu esimees, mis tema enda sõnul oli puhtalt „nominaalne amet”. Kinex omandas osaluse pangas oma finantstehingute paremaks teenindamiseks, panga juhtimises ei osalenud naftavahendajad, on Katkov kinnitanud ajalehele Vedomosti.

Parimatel päevadel kuulus Katkovile 6,5 protsenti Rossija panga aktsiatest, möödunud aasta aprillis kuulus talle veel kolm protsenti.

Putini lähikonnaga seob Katkovi veel üks ühine ettevõtmine. Koos partner Timtšenkoga asutas Katkov 1998. aastal Peterburi judoklubi Javara-Neva. Klubi aupresident on Vladimir Putin.

Sillamäe on fookuses

Praegu keskenduvad Katkov ja Malov Delovõje Vedomosti andmeil Sillamäe sadamale, kinnisvarale ning Penoplexi tootmise arendamisele. Soojusisolatsioonimaterjale toodavad neil Venemaal juba neli tehast, lisaks üks tehas Kasahstanis. Majanduskriisi ajal kuivas tootmine oluliselt kokku ning tänavu kevadel sattus Penoplex seetõttu üsna suurtesse rahalistesse raskustesse, kirjutas aprillis teine ärileht Vedomosti.

Peterburi külje alla ehitasid Katkov ja Malov suure suvitusrajooni koos hotelliga. Lisaks oli neil 2009. aasta alguseks mitu kinnisvaraprojekti Peterburi linnas ja selle ümbruses. Venemaa piirisaarel Soome lahes Suursaarel, kust on Soomeni vaid 35 kilomeetrit, arendavad Katkov-Malov jahisadama ehitust ning turismi.

Soome lahega seoses on neil huvitav firma Diomar, mis tegeleb geoloogilise luurega. Poolteist aastat tagasi rääkis Katkov Vedomostile, et kui mitu aastat tagasi algasid gaasitoru Nord Stream uuringud, siis nad pakkusid Vene valitsusele ja Gazpromile oma teeneid. „Diomaril on ju kogu merepõhja geoloogia, kuid Nord Streami ehitajad otsustasid ise uuesti kõik teha,” rääkis Katkov.

Pärast Sillamäe sadamas osaluse soetamist ostsid nad 2007. aastal väidetavalt umbes 100 miljoni krooni eest Eesti ühe suurema pakendite ja pakketarvikute tootja Polyformi, mille baastehas asub Sillamäe sadama vabamajandustsoonis ning millel veel paar aastat tagasi oli kaks tehast ka Venemaal.

2008. aastal kirjutas Eesti press, et Katkov-Malov plaanivad Narva-Jõesuusse ehitada kuurortlinnakese suurima spaa koos neljatärnihotelliga. Spaa pidi tulema endise Nooruse sanatooriumi kohale. Praeguseks projekt seisab, kuna Vene turistide sinna jõudmine on raskendatud ja ka finantskriisi tõttu karmistunud laenureeglid ei soosinud enam projekti arendamist.

2000-ndate keskpaigani olid Katkov ja Malov Kinexi kaudu osanikud veel ühes Eestiga seotud äris, olles raudteevedude firma LinkOil osanikud. Üle 1500 naftatsisterni omanud ja Venemaal kõva äri ajanud LinkOil vedas tollal, kasutades esimesena Vene raudteel efektiivset otsesüstikrongi tehnoloogiat, suure osa Eestit läbinud naftatransiidist Venemaalt, täpsemalt Kiriši tehasest.

Nagu mehed, pole ka nende hobid just väga tavalised. Vene ajakirjandusest lipsas paar aastat tagasi läbi, kuidas Katkov ja Malov käisid Teravmägedel mootorsaanidega jääkarusid küttimas. Samuti harrastavad nad ekstreemretki Siberis. Andrei Katkovi tenniseharrastus on veel üks asi, mis teda Eestiga seob – ta käib igal suvel Saaremaal harrastajate „Angerja turniiril”.