Sokrates on öelnud, et kellelegi ei saa midagi õpetada, inimesi saab vaid mõtlema suunata. Mentorite põhimõte selles seisnebki. Ärimentoriprogrammis on kogenud ettevõtja ehk mentori roll innustada ja suunata alustavat ettevõtjat ehk mentiid mõtlema nii, et ta leiaks ise oma probleemidele parimad lahendused. Mentii ülesanne on olla aldis nõu kuulama ja seda ka ise küsima. Mentor omalt poolt pakub võimalusi, kuid otsused langetab ja nende eest võtab vastutuse mentii.

Euroopa Sotsiaalfondi toetusel algab Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) korraldataval mentoriprogrammil juba kolmas hooaeg.  Sel aastal plaanime külastada veelgi rohkem tegutsevaid ettevõtjaid ning seda nii mentorite kui ka mentiidega, samuti suurendame koolituste praktilist ja vähendame teoreetilist osa, lisaks avame osalejatele suhtlusfoorumi.

Uued kontaktid

Programmis osalejate arvamused on olnud positiivsed. Mentorid tunnetavad oma kogemuste vajalikkust ja on nimetanud seda ühe paremaks eneseteostusviisiks. Plussiks peetakse ka kontaktide suurenemist ning oma kogemuste rakendamist uutes valdkondades. Mentiid tunnevad, et nende enesekindlus kasvab. Samuti peetakse asjalikuks koolitusi ja infopäevi, kus saab mõtteid vahetada teiste koostööpaaridega.

Üks programmis osalenu märkis, et mentorluses on rõõm isiklikust tegutsemisest ühendatud kasuga kogu majandusele. Igal aastal alustab Eestis keskmiselt 6000 ja lõpetab 4000 ettevõtet. Just alustajad on eriti ohtlikus seisus. Algajaid toetatakse küll ka rahaliselt, kuid see ei tähenda probleemi kadumist. Oluline on teha selle rahaga õigeid otsuseid. Siin tulebki oma ainulaadsete teadmistega appi kogenud ettevõtja, kes on järele proovinud, kuidas teooria praktikas töötab.

Selleks, et kuuluda mentori-programmi abil edukate alustajate või huvitavat väljakutset kogevate vilunud ettevõtjate ridadesse, saab kuni oktoobri lõpuni EAS-iga ühendust võtta.

Mõned tunnid kuus võivad kuluda täiesti märkamatult. Kui need tunnid pühendada mentoriprogrammis kogemuste jagamisele ja arutelule, ei ole aasta pärast tekkinud positiivseid emotsioone ja saavutusi võimalik tähele panemata jätta.

Mentorlus

Ärimentorlus ettevõtetele

••  Majanduselus võeti mentorlus kasutusele 1970. aastatel Ameerika Ühendriikides noorte juhtide karjääri edendamiseks.

••  Viimased paarkümmend aastat on mentorlus olnud väga populaarne ka kõikjal Euroopas nii väike- kui ka suurettevõtete juhtide ja spetsialistide arengu toetamisel.

••  Mentoriprogrammis osalemiseks saab registreeruda kuni 31. oktoobrini.

••  Mentoriprogramm on ettevõtetele tasuta.

Lisateavet saab EAS-i kodulehelt www.eas.ee/mentorlus ja e-posti aadressil piret.linnasmagi@eas.ee