Hiljuti Torinos toimunud autonäitusel esitles Mercedes Benz esmakordselt uut kahekohalist sportautot SLK. Tegemist on autoga, mis on nii roadster kui ka kupee.

SLK-lt kergitati katet tegelikult juba kaks aastat tagasi, kui esitleti sealsamas Torino autonäitusel tema prototüüpi. SLK tuleb saksakeelsetest sõnadest Sportlich Leicht Kompakt, mis eesti keelde tõlgituna tähendab sportlik, kerge ja kompaktne.

Uus sportauto jätkab Mercedese roadsterite traditsiooni, mis sai alguse juba 50. aastatel mudelitega 190 SL ja 300 SL ning sari jätkub tänaseni. SLK jääb oma siseruumi mõõtmetelt praegusele SL-ile tublisti alla.

Tema sportlikkuse eest hoolitsevad kaks mootorivarianti. Neist väikseim, SLK 200 kuueteistventiiline kaheliitrine mootor arendab võimsust 136 hobujõudu ja tarbib ca 8,1 liitrit bensiini 100 kilomeetri kohta. Teine, veidi võimsama jõuallikaga SLK 230 on varustatud 2,3-liitrise kuueteistventiilise mootoriga. Sellel mootoril on võimsust 193 hobujõudu ning ta kulutab kütust umbes 8,2-liitrit 100 kilomeetri kohta.

Mudeli nimes sisalduv kergus tähendab SLK 200 puhul 1270 kilo ja vanema venna puhul 1325 kilo.

SLK juures on kõige meeliköitvamaks Mercedese uus katusekontseptsioon. Istmete taga asetsevad kaks ohutuskaart, mille taha on jäetud parasjagu ruumi kokkupandavale katusele. Tegemist pole tavalise presentkatusega, vaid kõvakatusega, mida annab kokku klappida nagu kaustikut. Piisab ühest nupulevajutusest, et kujundada roadster paarikümmne sekundiga ümber ilmastikukindlaks kupeeautoks, või vastupidi.

Tõstetud katusega autos jätkub ruumi umbes kahele-kolmele keskmise suurusega kotile, kuid roadsteri variandis jääb pakiruum üsna kitsukeseks.

Mercedes kavatseb sel aastal toota umbes 7000 uut sportmudelit. Järgmisel, 1997. aastal kavatsetakse neid autosid Bremeni tehases valmistada 36 000. Paraku on mitmed Euroopa automüüjad juba teatanud, et lähimal kahel aastal toodetavad SLK-d on ette kinni pandud. Kui mõni inglane näiteks suundub homme Mercedese kauplusse, peab ta leppima teadmisega, et tema saab oma sõiduki kätte alles 1998. aastal.

RAIVO MURDE