Augusti lõpuks oli Eesti Mereakadeemial (EMA) kasutatud pea 77 protsenti 2009. aasta eelarvest ning haridusministeerium päris koolilt aru, kuidas nad aasta lõpuni hakkama saada kavatsevad.

„Käesoleval ajal teadaolevatest andmetest lähtudes võib Eesti Mereakadeemia prognoositav rahaliste vahendite puudujääk 2009. aasta lõpuks ulatuda 1 miljoni kroonini,“ märkis kooli rektori kohusetäitja Märt Tomson ministeeriumile saadetud kirjas.

Ministeeriumi kommunikatsioonibüroo konsultant Rein Joamets kinnitas Päevaleht Online’ile, et Mereakadeemia on tõepoolest nentinud, et puudujäägi tekkimine on tõenäoline. Joametsa sõnul selles osas EMA juhtkonnaga kohtutud ning ühiselt on üritatud kooli probleemile lahendusi leida.

„Hetkel ootab haridus- ja teadusministeerium eelkõige EMA enda ettepanekuid, kuidas tulla olemasolevate vahenditega toime nõnda, et puudujääki aasta lõpus ei tekiks,“ rääkis Joamets.

Võimalikud kokkuhoiukohad selgitamisel

Mereakadeemia teatas ministeeriumi järjekordsele arupärimisele, et nad jälgivad eelarve täitmise käiku operatiivselt ning igakuiste tegevuskulude katmiseks kavatsevad nad kasutusele võtta vajalikud abinõud.

Näiteks on kool võtnud kavva üritada oma hoonete küttearvete tasumisel kooskülastatult tarnijaga ajastada arvete tasumine selliselt, et oleks tagatud palkade välja maksmine. Lisaks vaeb kool näiteks põhjalikult, kas tasuks tõsta kadettide toidupäeva maksumust, kuigi otseselt hinda tõsta kool praeguse seisuga veel ei kavatse.

Joametsa andmeil tuleb ühes akadeemiaga kokku leppida kõik võimalikud kokkuleppekohad.

„Kindlasti ei tule kõne alla kooli sulgemine, sest EMAs pakutavad erialad on riigile olulised ning kool suudab olulises valdkonnas pakkuda kvaliteetsel tasemel õpet,“ kinnitas Joamets, et kool peab kindlasti suutma edasi funktsioneerida.

Järgmine ministeeriumi kohtumine Mereakadeemia juhtkonnaga on planeeritud 13. oktoobriks, arutamaks ülejäänud võimalikke kokkuhoiukohti.