Alates teisipäevast on Merita Panga Tallinna filiaalis arvelduslaenude baasintress senise kümne protsendi asemel seitse protsenti. Hansapangas ja Ühispangas on baasintress 11 protsenti.

"Jaanuari algul alandasime arvelduslaenude baasintressi 11 protsendilt kümnele protsendile," rääkis Merita Panga Tallinna filiaali juhatuse liige Juhani Seilenthal Äripäevale.

"Tegelikkust arvestades oleks meie arvates põhjendatud aga oluliselt madalam intressitase. Sellepärast teeme nüüd selle üsna järsu sammu."

Ühispanga laenuarendusosakonna juhataja Jaanus Leemets märkis, et ta tahaks näha, kas baasintressi langetamisega kaasneb ka tegelik laenude odavnemine. "Baas ise pole kliendi seisukohalt eriti oluline, tähtis on ikkagi see, milliseks kujuneb laenuraha lõplik hind," ütles ta.

Ka Hansapanga äripanganduse direktor Gerd Müller avaldas kahtlust, et Merita kava ei pruugi tähendada laenude tegelikku odavnemist. "Pigem võtavad nad võib-olla suuna põhimõtte poole, mille järgi baasintress on absoluutne miinimum ja tegelik intress on alati kõrgem," lausus ta.

Seilenthal kinnitas siiski, et baasintresside langus toob kaasa ka tegeliku intressilanguse. "Toob ja kohe," ütles ta. "See pole paljas turundusnipp."

Hansapanga ja Ühispanga esindajad kinnitasid, et lähtuvad arvelduskrediidi avamisel pigem konkreetse ettevõtte eripärast kui baasintressist. "Meie fikseerime intressimäära konkreetsele ettevõttele kuue kuni 12 kuu kaupa. Headele klientidele on laenuintress kaheksa protsenti," ütles Gerd Müller.

Mülleri sõnul püüab Hansapank baasintresside kujunemise põhimõtteid läbipaistvamaks muuta. "Baas on Eestis praegu segane mõiste. Suured ettevõtted laenavad tegelikult alla selle," ütles ta