Laupäeval liitus valimiskampaaniaga ka liidukantsler Angela Merkel, kes kiitis riigi majanduse tugevust ja oma erakonna pädevust töökohtade loomisel, vahendas BNS.

Merkeli kristlikud demokraadid (CDU) on seda kaheksa miljoni elanikuga liidumaad valitsenud 2003. aastast saadik, kuid tavapärane koalitsioonipartner, liberaalne FDP võib seekord allapoole viieprotsendist valimiskünnist jääda ja jätta populaarse peaministri, šoti juurtega David McAllisteri opositsiooni.

See avaks Alam-Saksis tee sotsiaaldemokraatide ja roheliste võimuliidule. Võitu vajavad eeskätt sotsiaaldemokraadid, kelle vastuoluliste väljaütlemistega kantslerikandidaat Peer Steinbrück pole suutnud Merkeli edumaad arvamusküsitlustes vähendada.

Septembris kolmandat korda ametisse pürgiv Merkel ütles sadamalinnas Wilhelmshavenis peetud kõnes, et ehkki maksude vähendamisest praegu juttu olla ei saa, pole ka võimalik maksutõus "praegusele majandusarengule soodne".

Saksamaa tööpuudus oli eelmisel aastal keskmiselt alla 7 protsendi, mis on väikseim näitaja alates 1991. aastast. Majanduse korralik hetkeseis ja Merkeli tegutsemine eurokriisis on teinud kantslerist riigi populaarseima poliitiku ja aidanud ka tema erakonnal reitingutabeli tipus troonida.

Seevastu FDP vabad demokraadid ei pea ainult Alam-Saksis, vaid ka üleriigilisel tasemel parlamendipileti eest võitlema. Valijad on koalitsiooni äpardumised nende kraesse kirjutanud ja populaarsust on langetanud ka erakonna sisenääklused.

Merkel väljendas aga laupäevases kampaaniakõnes lootust, et ka vabad demokraadid suudavad kriisist välja tulla ja valijaid ümber veenda.