Toomik rääkis BNS-ile, et Soome ehitusbuum tekitab survet palkadele, materjalide ja kütuste hinnad kujunevad maailmaturul. Tema sõnul on suur osa turuosalistest end alapakkumistega välja kurnanud ega oma enam reserve alla omahinna ehitamiseks ning üritab lähtuda oma pakkumiste tegemisel reaalsetest kuludest.

„Paljud tellijad on aru saanud, et teadlike alapakkujate valik ei taga tulemust ja seepärast otsitakse lahendusi, et „susserdajaid“ mitte lepingupartneriks saada. Me oleme seda meelt, et tellijad saaksid riigi poolt õigust juurde, et jõulisemalt alapakkujatega võidelda. Teadlikud alapakkujad ja objektidelt minemajalutamised on surnud ring,“ ütles Toomik.

Kolmapäeval avaldatud kolmanda kvartali ehitushinnaindeksit kommenteerides märkis Toomik, et indeks Merko arvates päris turul toimuvat ei kinnita. „Indeksite statistika lohiseb reeglina tegelikust elust mõnevõrra maas,“ lausus ta.

Skanska EMV juhatuse liige Alar Kullison ütles BNS-ile, et praeguseks on ehitushinnad kindlasti põhjast läbi käinud ning jätkavad tõusu. „Surve ehitushindade kasvule tuleb alltöövõtjatelt ja põhiliselt on see tingitud kvalifitseeritud tööjõu väljavoolust Eestist meie põhjanaabrite juurde, kus tänasel hetkel on ehitusmahud kasvanud,“ selgitas ta.

Statistikaameti teatel langes ehitushinnaindeks kolmandas kvartalis võrreldes eelmise aasta sama kvartaliga 0,9 protsenti, kuid võrreldes tänavuse teise kvartaliga tõusis see 1,2 protsenti, mis viitab languse peatumisele.