Roben on varem töötanud Merko Ehituses projektijuhina, viimased kuus aastat on ta olnud Merko Grupi teises tütarettevõttes E.L.L. Kinnisvara kaubanduspindade arendusdirektor, arendusdirektor ja juhatuse liige.

Ettevõtte teatel on Robeni karjääri olulisemateks objektideks ehitus- ja kinnisvarasektoris olnud Eestis SEB Eesti Ühispanga Tornimäe peahoone, Sikupilli kaubanduskeskus ja Viru keskus, Lätis Spice kaubanduskeskused ning Leedus Saules Miestas ja Mandarinase kaubanduskeskused ning töösolev Panorama kaubanduskeskus Vilniuses.

Muudatused ettevõtte juhtorganites on seotud ettevõtte jagunemiskavaga, mille Merko Ehitus kolmapäeval aktsionäridele tutvumiseks esitas, ütles Tõnu Toomik.

Vastavalt jagunemiskavale jääb senine Merko Ehituse nõukogu esimees Toomas Annus ainsaks juhatuse liikmeks ettevõttes, mis hakkab kandma nime AS Järvevana ja millesse jäävad maadevahetusega seotud kriminaalasja võimalikud õigused ja kohustused, ning hulk optsioonilepingutega kaetud kinnistuid ja muid likviidseid vahendeid, millega võimalikke tekkivaid kohustusi katta.

Merko Ehituse AS nime kandma hakkavasse asutatavasse ettevõttesse eraldatakse kogu ülejäänud majandustegevus ja kõik lepingulised kohustused tellijate, partnerite ja töötajate ees ning selle juhatuse esimeheks on kavas nimetada Tiit Roben, teatas ettevõte.

„Tiit Roben on Merko Grupi ettevõtetes töötanud viimased kümme aastat, ning teinud seda ühtviisi edukalt nii Eestis, Lätis kui Leedus,” ütles Toomik.

„Kuna teda iseloomustab võimekus tegutseda üle terve Baltikumi, võime ettevõtte edasise operatiivtasandi juhtimise tema kätte usaldada.”

Mõlema ettevõtte nõukogu liikmetena jätkavad Teet Roopalu ja Jaan Mäe. Tõnu Toomiku nõukogu liikme kandidatuur tuleb hääletusele korralisel aktsionäride üldkoosolekul, mis toimub 3. juunil.

Roben ütles, et ettevõtte jagunemise järel on tal Merko Ehituse juhina võimalus keskenduda puhtalt ettevõtte põhitegevusele. „Tean Merkot nii seestpoolt kui väljast, olles olnud viimased aastad tellija poolel. Eeldusel, et jagunemise tulemusena kaob võimalus meile kaikaid kodaratesse loopida, ei näe ma põhjust, miks Merko Ehitus ei võiks jätkata kasvu ja võitlust suurima ehitusettevõtja tiitli pärast ka Lätis ja Leedus. Professionaalsuses ja kvaliteedis kindlasti puudu ei jää, seda ettevõtet on au edasi viia ning minu eesmärk on ettevõtte positsioone Balti riikides kindlustada.”

Merko Ehituse juhatuse liikmetena jätkavad senised juhatuse liikmed Tõnu Korts, Andres Agukas, Alar Lagus ja Veljo Viitmann.

Merko Ehitus esitas kolmapäeval aktsionäridele jagunemiskava, põhjendades seda vajadusega tagada maksimaalselt aktsionäride, töötajate ja partnerite huvide kaitse ning välistada Läti Rahvusraamatukogu-laadsed juhtumid, kus ettevõtte hinnangul üritati neid kunstlikult loodud tingimuste kaudu pakkumiselt eemale lükata.

Ettevõtte teatel jäävad Merko Ehituse töötajate palgad, tööstaaž ja puhkusearvestused samaks ning tellijate ja kõigi partneritega sõlmitud lepingute täitmine jätkub muutusteta.

Vastavalt jagunemiskavale, mis esitatakse kinnitamiseks 3. juunil kogunevale aktsionäride korralisele üldkoosolekule, eraldatakse nn maadevahetuse kriminaalasjaga seotud ettevõttesse AS Järvevana (mis tuleneb Merko Ehituse kontori paiknemisest Järvevana teel) likviidseid varasid, tagamaks maksimaalsete kohustuste täitmine.

Varade hulka kuuluvad viis kinnistut Tallinnas ja Harku vallas, mis Merko Ehitus kohustub 30päevase etteteatamisega 100 miljoni krooni eest välja ostma, 125 miljoni krooni suurune nõue Merko Ehituse vastu ning lisaks jääb AS Järvevana kontole 25 miljonit krooni sularaha. Maadevahetuse kriminaalasjas võib riik trahvida ettevõtet kuni 250 miljoni krooni suuruse trahviga. Kuna 125 miljoni krooni suurusel nõudel jookseb laenulepingus fikseeritud intress ning sularaha teenib samuti intresse, on intressidest võimalik katta ka muud kriminaalasjaga seonduvad kulud, sh õigusabikulud.

Merko Ehituse juhatus ja nõukogu kinnitavad jätkuvalt, et ettevõtte vastu esitatud kahtlustused on alusetud ning nad kaitsevad ettevõtet kõigi seaduslike võimaluste piires.