“Nad panid muinsuskaitsevööndis asuvas Ruhnu külas kanalisatsiooni- ja veetrasse tingimusel, et tagavad tööde käigus ühtlasi ka arheoloogilise järelevalve,” sõnas muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor Mihkel Koppel Meie Maale. “Samas pole nad minu teada ühegi arheoloogiga ühendust võtnud, rääkimata sellest, et nad oleksid arheoloogi muinsuskaitsega kooskõlastanud.”

Muinsuskaitse pahameele põhjustas eelkõige see, et torustikutööde käigus pöörati segi hulga pinnast, mis võib varjata haruldasi leide mitmest ajastust. Nii on Ruhnus varem juhuslikult avastatud mitmeid asulakohti kivi- ja pronksiajast. Ruhnu külast aga võivad päevavalgele tulla leiud muinasajast ning varasemast viikingiajast, loodavad arheoloogid.

“Kahjuks on tänavatele trasside rajamine lõppenud ja info, mis seal maapõues võis peituda, on meile kaduma läinud,” osutas Mihkel Koppel. Trahvi ei hakanud muinsuskaitse suurfirmale siiski tegema, sest üheskoos leiti kompromiss. Nii rahastab Merko nüüd vee ja kanalisatsiooniga liitumisel toimuvate kaevamistööde arheoloogilist järelevalvet.