Kontserni müügitulust moodustasid ehitusteenused 62 ja kinnisvaraarendus 38 protsenti. Uusi ehituslepinguid sõlmiti 87 miljoni euro väärtuses ning kvartali lõpus oli ehituslepingute portfelli maht 193 miljonit eurot, millest ligi kolmveerandi moodustasid avaliku sektori tellimused. Korteriostjatele anti esimeses kvartalis üle 133 korterit.

„Müügitulu vähenemine eelmise aasta sama perioodiga võrreldes umbes veerandi võrra oli oodatav - suurobjekte oli meil töös vähem ning ka ehitusturg oli jahtumiskursil. Alates märtsist hakkasid majandustegevust mõjutama pandeemiaga seotud piirangud, ent pandeemiast tingitud majanduskriisi mõju kontserni tegevusele ja majandustulemustele hakkab suuremas ulatuses avalduma järgmistes kvartalites," ütles ASi Merko Ehitus juhatuse esimees Andres Trink.

„Kõigi meie koduturgude ehitus- ja kinnisvarasektori väljavaated on alates märtsist muutunud negatiivseks ning arvestame võimalusega, et majanduskriisi mõju kujuneb pikaajaliseks. Sellest lähtuvalt tühistasime esialgse dividendiettepaneku ja peatasime kõigi uute korteriarendusprojektide käivitamise esialgu kolmeks kuuks kuni suurema selguse saamiseni edasiste arengute osas. Seetõttu väheneb meie korterite pakkumine varasemalt plaanituga võrreldes nii 2020. kui 2021. aastal. Kontserni ettevõtted on alustanud kulude kokkuhoiu meetmete järkjärgulist elluviimist, et tagada efektiivne tegutsemine ja tugev võimekus ning vajalikud eeldused kriisi ajal ja kriisi järgseks tegutsemiseks," lisas Trink.

„Enamik ärikinnisvara arendusprojekte on ootele pandud ja eratellijad ehitusturult praktiliselt kadunud ning uutes ehitushangetes on valdav riigihangete osakaal. Eratellijate kindlustunde paranemine ja uutele oludele ümber orienteerumine võtab kindlasti aega. Loodame, et riiklikud investeeringud hoonetesse ja taristusse jätkuvad ning projektide ettevalmistustööd kiirenevad, et toetada ehitussektori elujõulisust ja töökohtade säilimist. Tulenevalt eeldatavast ehitusmahtude vähenemisest on hinnakonkurents ehitushangetel muutunud varasemaga võrreldes veelgi agressiivsemaks. Positiivne on, et töö meie ehitusobjektidel jätkub ning esimeses kvartalis sõlmisime ka uusi ehituslepinguid 87 miljoni euro väärtuses, tänu millele oli lepingute portfelli maht kvartali lõpus veidi suuremgi kui aasta tagasi," kommenteeris Trink ehitusturgu.

Merko Ehituse 2020. aasta esimese kvartali müügitulu oli 56 miljonit eurot (I kv 2019: 77 miljonit eurot), kulumieelne kasum (EBITDA) 2,8 miljonit (I kv 2019: 3,5 miljonit eurot) ning puhaskasum 2 miljonit eurot (I kv 2019: 2,8 miljonit eurot).

Tänavu esimeses kvartalis sõlmiti uusi ehituslepinguid summas 87 miljonit eurot (I kv 2019: 32 miljonit eurot) ning suuremate lepingutena saab välja tuua Tallinna Muusika- ja Balletikooli, Arte Gümnaasiumi, Kohila vallas ühisveevärgi ja -kanalisatsioonitorustike ning Harjumaal andmekeskuse ehituse.

„Seoses pandeemiaga aeglustus korterite uus müük alates märtsikuust nii Eestis, Lätis kui Leedus. Vähenenud on kodulaenu taotluste hulk, suurenenud korterite üüripakkumiste arv ning kasvanud tööpuudus pandeemiast enim mõjutatud majandussektorites. Tulenevalt sellest, et enne kriisi algust oli korteriturg päris hästi tasakaalus - pakkumine, hinnatase, ostujõud ja laenukoormus olid mõistlikul tasemel -, võib seekordse kriisi läbimine osutuda siiski vähem valuliseks võrreldes 2008. aastal alanud kriisiga. Arvestades praeguse majanduskriisi olemust, on riiklike toetusmeetmete kiire kohale jõudmise kõrval äärmiselt vajalik, et pangad ei reageeriks finantseerimistingimuste karmistamisega üle, sealhulgas kodulaenude väljastamisel," kommenteeris Andres Trink kinnisvaraturgu.

„Inimesed ja ettevõtted peavad kiiresti õppima tegutsema kõrgendatud terviseriskide ja kehtestatud piirangute oludes. Rakendame korterite müügi protsessis vajalikke ohutusmeetmeid ning kasutame tehingute tegemisel digitaalseid kanaleid. Usume, et tänases olukorras hindavad koduostjad veelgi enam usaldusväärset arendajat ja terviklikult arendatud elukeskkonda. Jätkame ehituses olevate korteriarenduste lõpule viimist ja hindame ka uute projektide käivitamise võimalusi olenevalt turusituatsioonist. Samuti analüüsime, kuidas praegune kriis võib mõjutada kinnisvaraturgu tulevikus," lisas Andres Trink.

2020. aasta esimeses kvartalis andis Merko Ehitus korteriostjatele üle 133 korterit (I kv 2019: 63 korterit) ja 3 äripinda. Merko suuremate projektidena võib välja tuua Uus-Veerenni ja Pikaliiva elukeskkonnad Tallinnas, Gaiļezersi ja Viesturdārzsi arendusprojektid Riias ning Vilneles slenise ja Rinktinės Urbani arendusprojektid Vilniuses.

Esimeses kvartalis olid suuremad töös olevad objektid Eestis Tallinna Sadama D-terminali parkimismaja, Türi Põhikool, Pärnu mnt 186 ärihoone ja kõrgepinge kaabelliinid Tallinnas ning Aaspere-Haljala teelõigu ümberehitus. Lätis olid suuremad töös olevad objektid Pinki koolihoone ja ühiselamu, Lidli logistikakeskus, Laima šokolaaditehas ning Riia Tehnikaülikooli ehitusteaduskonna hoone rekonstrueerimine. Leedus oli töös Neringa hotelli ja Kaunase rajooni politseijaoskonna peakontori hoone ehitamine.