„Astmeline tulumaks, kui võtta rohkem tulumaksu kõrgema palgaga inimestelt, võib mõjuda osade sektorite nagu IT konkurentsivõimele kahjulikult,“ ütles Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.

Üksikisiku maksuvaba tulu piiri tõstmine suurendaks madalamate palkadega inimeste tarbimisvõimekust. Kui jutt on 500 eurost kuus, siis millised on katteallikad, küsis ta.

Ettevõtte tulumaksu ei ole veel kokku lepitud. See pidurdaks investeeringuid ja vähendaks välismaiseid investeeringuid. Ettevõtete investeeringuid on vaja soodustada. Praegune maksustamine tagab läbipaistvuse. Tuleb alandada tööjõumakse. Maksupoliitika peab ettevõtlust soodustama.

Aktsiisimaksude tõstmisel peaks olema tasakaal tarbimiskäitumise mõjutamise ja ettevõtjate äritulemustega. Liigne tõstmine suurendab varimajandust.

Sotsiaalmaksu alandamisel 33 protsendilt 0,5 protsendipunkti võrra ei ole praktiliselt mingit efekti, kuid ettevõtted on tuleva aasta eelarvetes sellega arvestanud.

Suured maksupoliitlised muudatused põhjustavad ebakindlust ja seetõttu tuleks nendest pikalt ette teada anda.

Swedbank alandas selle aasta majanduskasvu prognoosi 1,5 protsendi pealt 1,3 protsendi peale, Järgmisel aastal peaks majanduskasvuks tulema 2,5 protsendi asemel 2,4 protsenti ja ülejärgmisel aastal 2,7 protsendi asemel 2,5 protsenti. Need 0,1-0,2 protsendipunkti võrra muutused on kosmeetilised parandused, lausus ta.