Swedbanki peaökonomisti Tõnu Mertsina kommentaari töötleva tööstuse jaanuari numbritele:

Kasvu panustasid jätkuvalt kõige enam puidu- ja elektroonikatööstus, mille toodangumaht kasvas jaanuaris vastavalt 11% ja 27%.  Nende tegevusalade kasv toetus peamiselt ekspordile. Kui puidutööstuse käive suurenes nii välis- kui koduturul, siis elektroonikatoodete käibe kasv tuli üksnes ekspordist.

Kõige enam tõmbas töötleva tööstuse kasvule pidurit aga toiduainete- ja keemiatööstuse toodangumahu langus. Toiduainetetööstuse languse taga on peamiselt eelmisel aastal Venemaa poolt kehtestatud sanktsioonid ning selle nõudluse vähenemine. Keemiatööstuse toodangumaht on püsivalt languses juba viiendat kuud järjest ning ka kogu möödunud aastal keskmiselt, peamiseks põhjuseks ekspordinõudluse vähenemine.

Töötleva tööstuse ettevõtete eksport kokku kasvas jaanuaris aastases võrdluses jätkuvalt kiiresti, 7 protsenti (möödunud aasta kolmandas ja neljandas kvartalis keskmiselt 8 protsenti), müük koduturul aga langes protsendi võrra. Kõige enam panustasid töötleva tööstuse ekspordikasvu puidu- ja elektroonikatööstusettevõtted, toiduainete ja jookide eksport aga vähenes oluliselt.

Elektroonikatööstusel määrav panus ekspordi kasvus

Töötleva tööstuse uued tellimused läksid möödunud aasta detsembrist langusesse ning ka jaanuaris jäi langus püsima (mõlemal kuul veidi üle 10%). Kõige enam mõjutas pilti elektroonikatööstuse uute eksporditellimuste vähenemine: detsembris -39%, jaanuaris -33%. Möödunud aastal hakkas elektroonikatööstuse tootmismaht koos ekspordiga (peamiselt tugijaamad) kasvama kiirenevas tempos paar kuud pärast eksporditellimuste järsku suurenemist. Tellimuste tugev vähenemine juba kaks kuud järjest on risk elektroonikatööstuse tootmismahu kiire kasvu jätkumisele.

Teatavasti on elektroonikatööstus olnud määrava panusega töötleva tööstuse tootmismahu ja kogu majanduse kaupade ekspordi kasvus. Selle tegevusala tugev ekspordi kasv on aidanud kompenseerida meie kaupade väljaveo langust Venemaa suunal. Nagu ma ka varem olen öelnud, ei saa nende tugeva positiivse mõju jätkumise juures riske alahinnata, kuna valdav osa tugijaamade toodangust tuleb ainult ühest ettevõttest ja viimaste aastate kogemus näitab, et see ei pruugi pikalt püsiv olla. Ilma elektroonikatööstuse kasvuta oleks jaanuaris ülejäänud töötleva tööstuse tootmismaht olnud languses.