Eesti Metsatööstuse Liidu juhatus kogunes eile arutama RMK plaani kehtestada riigimetsas raiepaus. Eesti Metsatööstuse Liidu juhatuse esimees Andres Talijärv näeb raiete peatamises ohtu metsatööstusele. “Selliseid otsuseid ei saa vastu võtta kiirustades,” selgitas Talijärv Virumaa Teataja.

Tootjate Ühistu Järvajõe Mets juhataja Hans Luik rääkis, et riigimetsa majandamise keskus surub nende firma oma otsusega nurka. “Meil on iga kuu vaja tasuda 200.000 krooni eest liisingumakseid, kuid kahekuuline tööseisak nende maksmist ei võimalda,” rääkis Luik.

Ühistu tegeleb metsa ülestöötamise teenuse osutamisega, kuid raiepausi ajal peab firma ümber spetsialiseeruma muule tegevusele, et kasumit teenida ja pangalaene maksta.

“Meie tegevus on ka selline, et seaduslikult asju ajades ei too see eriti palju sisse,” lausus Luik. “Järelikult ei kogune meil raha reservi, et kaks kuud töölistele maksta palka ja tasuda makse.” Luige sõnul peab tootmisse investeeritud summade pealt ka käibemaksu maksma, kuid tagasi saab selle raha alles kauges tulevikus.

Tema arvates takistavad juba praegu kaudselt metsaraietöid maanteedele paigutatud koormust piiravad märgid, kus on näidatud, millise maksimaalse raskusega auto võib teel liikuda. “Rasketel metsaveokitel sõitmise keelamine juba piirab paljudes metskondades metsa ülestöötamist,” mainis Luik.

Puitu töötleva ASi Viisnurk tegevdirektori Meelis Kuke ütlusel kergitab raiete peatamisest tekkiv palgipuudus ka kohe puidu hinda.

RMK Kirde regiooni peametsaülema asetäitja Rainer Laigu ütles, et raiepausi kehtestamine on arutlusel mitme huvigrupi vahel. “Praegu vahetatakse infot ja peetakse seminare raiekeelu kehtestamise ning tähtaegade ümber,” sõnas Laigu.

Laigu kinnitusel on esialgsete kavade kohaselt kõige tõenäolisem raiekeelu aeg maist juunini. “Selle aja pakkusid välja ornitoloogid, kes arvestasid seejuures lindude pesitsemist metsas,” nentis Laigu. “Tegelikult loomulik raiekeeld juba kehtib, sest mais ja juunis ju metsa eriti palju ei raiuta,” seletas Laigu.

Riigimetsa Kirde regioonis ulatub raiemaht aastas 739 000 tihumeetrini. Eelmise aasta mais ulatus raiemaht koguarvust 0,5 protsenti ja juunis 0,7 protsenti.