Eesti erametsaliit ja Eesti metsa- ja puidutööstusliit kuulutasid eile välja eriolukorra, sest alates augustist on iga kuu rohkelt vihma sadanud ja puitu on keeruline metsast välja vedada. Tööstused ja energiatootjad vajavad puitu ning nendega sõlmitud lepingud tahavad täitmist.

Nagu lõunanaabrid Lätis, kus valitsus kuulutas eriolukorra välja juba eelmise aasta lõpus, ei oota ka meie metsamehed riigilt rahalist abi, vaid soovivad, et partnerid – soojatootjad ja puidutööstused, ka pangad ja liisinguettevõtted – oleksid mõistvad, kui nad oma kohustusi täies mahus täita ei suuda. Ehk siis sammu eesmärk on teadvustada seisu tõsidust. „Et ei rakendataks kohe, kui metsa ülestöötajad ei suuda tarneid täita, leppetrahve ega lõpetataks lepinguid,” täpsustas Eesti erametsaliidu juht Mikk Link.

Kuigi Lätis kuulutas eriolukorra välja valitsus, pole keskkonnaminister Siim Kiisleri hinnangul meil selleks põhjust. „Seis Eesti metsades on küll erakordne, kuid tegu ei ole eriolukorraga hädaolukorra seaduse mõistes,” ütles Kiisler.