Tasuva töö saamiseks soovivad ka mõned Eesti metsatööstusettevõtted tehnikat ja inimesi Rootsi saata.

Pärast seda kui Eesti Päevaleht läinud teisipäeval kirjutas tormi tekitatud kahjust Rootsi metsatööstusele, helistasid mitmedki inimesed ja firmad toimetusse ning uurisid võimalust suunduda Rootsi metsakahju likvideerima.

Erametsaliidu juhatuse esimees Jaanus Aun ütles, et tema poole on viimastel päevadel pöördunud mitu metsandusettevõtet, kes otsivad võimalust sõita Rootsi metsapuhastustööle. “Ma näen, et Eestis on see huvi täiesti reaalne. Kahjuks pole ma saanud neid firmasid aidata muuga, kui Rootsi-poolsete kontaktide edastamisega. Olen aru saanud, et huvi on tulnud just väiksematest ettevõtetest.”

FIE Ülo Kuuskmäe ootas eelmise nädala lõpus vastust küsimusele, kas tema metsatehnika vastab Rootsi metsakoristustööde nõuetele. Nimelt kuuluvad mehele 2000. aastal toodetud metsa väljaveo traktor ning palgiveoauto, kuid veel pole kindel, kas need sealseks tööks sobivad.

“Olen kuulnud, et rootslased tahavad sellist tehnikat, mis on maksimaalselt kaks aastat vana. Loodetavasti saan varsti teada, kas mu tehnika sobib ning millised oleksid sealsed töö- ja palgatingimused,” ütles Kuuskmäe.

Pole ainus

Ka Pärnumaa metsaomanik Aivar Vene loodab oma metsaveotehnika lähiajal Rootsi poole teele saata. Samas pole Vene enda teada ainuke, kes Pärnumaa metsaomanikest sellise sammu ette võtab. “Talumehed on sellest väga huvitatud. Meil endal on paar meest sinna kibelemas.”

Pärnumaa metsaomanik, OÜ Jürmets juht ja omanik Mihkel Jürisson tundis huvi Rootsi tööotsa vastu, kuid otsustas esialgu siiski sinna minekust loobuda. “Mul endal ka omajagu metsa maas, nii et hetkel vist ei ole mineja.”

Samas ootab Aivar Vene Rootsist tagasisidet, et tööks vajalikud lepingud sõlmitud saaks. Vene hinnangul võib tööleping kesta umbes pool aastat. “Rootsil on vaja 800 ühikut metsatehnikat. Kohapeal pole neil seda kuskilt võtta,” märkis Vene. Ühe metsamasina töötunni eest ollakse Vene teada Rootsis nõus välja käima 1200 Rootsi krooni ehk 2060 Eesti krooni.

Rootsis 35 000 erametsaomanikku koondava Södra kontserni esindaja Eestis Per Henrik Jarl tõdes, et siinsete metsatööstusfirmade huvi Rootsi metsa puhastama sõita on üsna suur. Södra Eesti tegevjuhi sõnul on ta laastava tormi järel aidanud umbes 15 kohalikul huvilisel saada kontakti Rootsi metsaomanikega, kes töötajaid ja tehnikat appi ootavad.

Jarl lisas, et Rootsis on torm maha murdnud kokku umbes 75 miljonit kuupmeetrit metsa, Sörda erametsnikest omanike kahju ulatub umbes 40 miljoni kuupmeetrini. “See on umbes viie aasta raiemaht.”

Tööd jätkub mitmeks kuuks

•• Kuna Rootsis on tormis maha murtud metsa hinnanguliselt 75-85 miljonit kuupmeetrit, jagub seal puhastustööd mitmeks kuuks, hindas olukorda Eesti Metsatööstuse Liidu tegevdirektor Andres Talijärv.

•• Meie suuremad metsatööstusfirmad Talijärve sõnul oma tehnikat praegu siiski Rootsi appi ei saada. "Meil on hetkel omalgi ootamatult palju tööd," tõdes ta.

•• Ka ei vahenda metsatööstuse liit ise ei metsatöölisi ega tehnikat Skandinaaviasse tööle. Samuti pole Rootsist abipalvega liidu poole pöördutud. "Praegu pole ka kuulda olnud, et Eestist metsatöömasinad Rootsi liiguksid."

•• Samas lisas Talijärv, et Rootsi kippujad peaksid arvestama sellega, et tegu on raske tööga, mida mõnel juhul tuleb teha mägises piirkonnas. "Iga mees selle tööga hakkama ei saa."

•• Seepärast ei saa Talijärve sõnul välistada, et suve poole, kui Eestis töökoormus kahaneb, võivad siinsed tegijad sinna lisatööd otsima minna. EPL