Metsatööstuse Stora Enso varumisjuhi Marek Kase sõnul metsamineku keelu tõttu kriitilist olukorda pole, kuid puidu varumine on raskendatud. Kergem on ettevõttel seetõttu, et Stora Enso saeveskid, mis puitu vajaksid, puhkavad praegu või on tööd alustamas ning mingi varu on neil olemas. Samuti ei seisa absoluutselt kõik raietööd, sest näiteks Lääne-Eesti piirkonnas on Kase sõnul metsad vabaks liikumiseks uuesti avatud.

Riigimetsa majandamise keskuse metsamajanduse osakonna turundusjuht Ulvar Kaubi ütles, et metsamineku keeld on põhjustanud teatud muudatusi RMK raietööde graafikutes ning omakorda ka müügilepingutes.

“Muudatused on eelkõige seotud juulis ja ilmselt osaliselt ka augustis planeeritud raiemahtude edasilükkumisega septembrisse,” sõnas Kaubi. “RMK müügilepingud lubavad reeglina tarnekoguste kõikumist kümne protsendi ulatuses, mille tõttu edasilükkuvad kogused ei ole suured.” Ulvar Kaubi andmetel on RMK tööd saanud normaalselt jätkuda kahe kolmandiku ulatuses.

Turundusjuhi sõnul saavad nad tarnida puitu ka nendest metskondadest, kus piiranguid ei ole rakendatud ja kus raied on jätkunud ning see aitab lepinguid täita.

Probleeme toormega pole neil ettevõtetel, kes kasutavad talvevaru, nagu näiteks Kurista saeveski Jõgevamaal. “Varumise lõpetasime juba märtsis ja praegu pole ostu toimunudki,” märkis firma raamatupidaja Ülle Aduson.

Päästeteenistuse andmetel on metsad kinni ulatuslikult Lääne- ja Ida-Virumaal ning Kagu-Eestis. Samuti on suletud pooled Raplamaa metsadest.