Võrumaal kümmet turismitalu ühendava Metsamoori perepargi eestvedajal ja Metsamoorina tuntud Irje Karjusel tuli sel suvel kohkunult tõdeda, et tema teadmata on ilmuma hakanud rahvalikke retsepte ja looduslikke nõuandeid jagav ajaleht Metsamoori Varasalvest.

Samanimelise kaubamärgi registreerimise taotluse on lehe väljaandja OÜ Evalota esitanud alles juulis, ehkki lehe esimene number ilmus juba maikuus.

Et Metsamoori perepargi töö sisuks on samuti looduslähedase elustiili ja loodusravi propageerimine, leiab Irje Karjus, et nende nime on häbematult ära kasutatud. Seda enam, et Metsamoor on juba 2005. aastal registreeritud kaubamärk.

Samuti on perepargi tervisealaste tegevuste korraldamiseks moodustatud täisühing Metsamoori Varasalv, mille nimi langeb ajalehe nimega peaaegu sõna-sõnalt ühte. 

Arvavad valesti

Karjuse sõnul arvavad paljud, et ajalehte annavad välja just nemad. “Mulle on helistatud ja küsitud, kas teie avaldate seda,” rääkis Karjus. Ta märgib, et ei taha, et teda seostataks ajalehe artiklitega, sest tema tõekspidamised ja seal avaldatu ei lähe alati kokku.

Karjus märgib, et on võtnud ühendust nii ajakirja väljaandja kui ka patendiametiga ning talle on selgeks saanud, et õiglust jalule seada on keeruline ning võimalik, et seda saab teha vaid kohtu kaudu.

Kuna kaubamärki Metsamoor registreerides pole võetud kaitset trükistele, vaid haridusele, väljaõppele, kultuurialasele jms tegevusele, leiab ajalehe väljaandja OÜ Evalota juhatuse liige Siiri Kauniste, et ta pole nime kuidagi kuritarvitanud.

Ajalehe nime pakkus välja Läti koostööpartner, ja kuigi arutlusel olid ka sellised nimed, kus sisaldus sõna “vanaema” või “memm”, jäid need kõrvale, sest Lehepunkt ei pidanud neid ärilises mõttes löövateks. Lätis ilmub sama väljaanne pealkirja Vanaema Saladused all.

Kauniste kinnitab, et on pidanud nõu nii patendiameti kui ka juristidega ning ükski neist juhtunus probleemi ei näe. “Neil ei ole kaitset trükistele võetud, samuti ei ole täisühingu tegevusaladeks trükiste väljaandmist märgitud,” sõnas ta.

Rõhku ei saa panna ka kaubamärgi tuntusele, sest Kauniste sõnul ei teadnud tema ega mitmed ta tuttavad Metsamoori perepargist midagi ning nimede kokkulangevus on juhus. 

Keelamiseks pöördu kohtusse

•• Irje Karjus on end kaitstes nõutu, sest ei oska oma tuntust kuidagi teistmoodi tõestada.

“Oleme kaubandus-tööstuskoja eeskujude nimekirjas ja eri ettevõtlusauhindu võitnud, meist on palju kirjutatud ja meid on teleris näidatud,” räägib ta.

•• Kauniste kinnitab omakorda, et ei kavatse ajalehe nime muuta, küll on nüüd, alates neljandast numbrist lehe ametlik nimi “Tervislikud nõuanded Metsamoori varasalvest”.

•• Patendiamet nime kasutamist ei kommenteeri, sest kaubamärgi “Metsamoori varasalvest” registreerimise taotlust pole veel menetlussegi võetud.

•• Kui kaubamärk on registreeritud, kuulub kaubamärgi omanikule selle ainuõigus, see tähendab, et tal on õigus keelata teistel isikutel registreeritud kaubamärgiga identse ja sarnase kaubamärgi kasutamine samade või samaliigiliste kaupade või teenuste tähistamiseks.

•• Selleks tuleb kaubamärgi omanikul pöörduda kohtusse, juhul kui nime seadusevastase kasutajaga kokkuleppele ei jõuta.