"Nii mina kui minu eelkäijad on mitme aasta jooksul olnud sellest uurimisest teadlikud. Kaitsepolitsei ja riigiprokuratuur viivad ja on viinud läbi uurimistoiminguid, millest ka mind on informeeritud. Kuna uurimine on toimunud mitme aasta jooksul, ei ole ma esimene minister, kes sellest teadlik on," ütles Kristen Michal.

"Eeldan, et Ain Kaljurand ja Allan Kiil esitavad täna ise oma lahkumisavaldused, sest sellises olukorras ei saa nad Tallinna Sadama juhtimist jätkata. Kui nad seda ise ei tee, otsustab seda nõukogu," ütles Michal kolmapäeval pärastlõunal. Ta lisas, et on olnud kontaktis ka Sadama nõukoguga ja koos leiti, et juhtimist peaks kuni uute juhtide leidmiseni jätkama firma finantsjuht Marko Raid.

Kolmapäeva õhtul teatas minister juba "AK-s", et üks sadama juhatuse liikmetest on lahkumisavalduse kirjutanud ning avaldas lootust, et seda teeb peagi ka teine.

"Meile on oluline, et ka käimasolevad hanked, nagu näiteks parvlaevahange, saaksid endiselt stabiilselt juhitud. Kui vaja, leiame tänase finantsjuhi kõrvale ka ajutise kohusetäitja."

Michal kinnitas, et uurimisega ei ole seotud ükski Tallinna Sadama nõukogu liige ning nõukogu ei olnud uurimisest ka teadlik.

Miks Kaljuranda ja Kiili ei taandatud Tallinna Sadama juhiametitest juba varem, kui kahtlustest teadsid juba mitmed ministrid? Ain Kaljurand kinnitati veel 2014.aasta septembris veel viieks aastaks ametisse. Michali sõnul on Kaljuranda ja Kiili ametis hoitud, et mitte uurimistoiminguid segada.

Riigiprokuratuur teatas täna, et kaitsepolitseiameti töötajad pidasid altkäemaksu võtmises kahtlustatavatena kinni AS Tallinna Sadam juhatuse esimehe Ain Kaljuranna ja juhatuse liikme Allan Kiili.

Mõlemat meest kahtlustatakse suures ulatuses altkäemaksu võtmises mitme aasta jooksul. Enne esmaste menetlustoimingute tegemist ei ole võimalik täpsustada kahtlustuse sisu ja altkäemaksuks saadud summa suurust, teatas riigiprokuratuur.