Finantstarkvara tootja Hansa Business Solutions süü-distab Baltimaade suurimat arvutikoostajat Microlinki piraattarkvara kasutamises ning nõuab Microlinkilt miljon krooni kahjude hüvitamiseks. Microlink eitab seaduserikkumist ning nimetab tüli põhjusena rahandusministeeriumi finantstarkvara konkursi võitu.

"Meil on tõendid selle kohta, et nad kasutasid meie Hansa Financialsi tarkvara ebaseaduslikult," ütles Hansa Business Solutionsi tegevdirektor Karl Bohlin. "Meil on näiteks pakkumised, mis [Microlinki tütarettevõte] OK Arvutid väljastas aprilli alguses meie tarkvara kasutades," lisas ta.

Selgus puudub

Microlinki marketingijuht Antti Aasma kinnitas eile pärastlõunal, et kontsern lõpetas Hansa Financialsi kasutamise märtsis. Pärast tutvumist aprilli alguses OK Arvutitest väljastatud pakkumisega ütles ta, et OK Arvutid kasutavad Microlinkis välja töötatud süsteemi, mille väljatrükk sarnaneb Hansa Financialsi omaga.

Eile õhtul teatas Microlinki jurist Heiki Tulk, et viimase firmana kontsernis lõpetas Hansa Financialsi kasutamise OK Arvutid 7. aprillil, kuid enamik firmasid läks märtsis üle Concorde XAL majandustarkvarale. Seega väljastas OK Arvutid Bohlini tõendusmaterjaliks oleva arve vaidlusaluse Hansa Financialsi tarkvara abil. Aasma põhjendas algset eksimist kuupäevades sellega, et ta ei olnud enne firmade konflikti elavnemist üksikasjadega kursis.

Microlinki ja Hansa Business Software vaidluses ei ole olulist vahet, kas Hansa Financialsi kasutamine lõpetati mõni päev varem või hiljem, ütles Aasma. Microlink on tasunud kõik esitatud rendiarved ning valmis maksma kõigi päevade eest, mil tarkvara kasutuses oli. "Päev siia-sinna ei oma tähendust, sest me lähtume eeldusest, et rendikokkulepe kehtis," lisas ta.

"See on jama, neil on meile miljoni krooni eest maksmata arveid," sõnas Bohlin Microlinki selgitusi kommenteerides.

Eesti Päevalehe andmetel peitub kahe firma konflikti põhjus rahandusministeeriumi finantstarkvara loomise konkursis, mille võitis Microlink. Bohlin nõudis pärast konkurssi, et kui Microlink soovib jätkata Hansa Financialsi kasutamist, siis peab Microlink muuhulgas lõpetama rahandusministeeriumile finantstarkvara loomise ja andma Bohlini firmale projekti koos loodud programmidega üle.

Aasma kinnitas, et on konflikti põhjus konkurentsivõitluses, sest Bohlini põhinõue oli MicroLinki loobumine koostööst mitmete klientidega, nende seas ka Eesti rahandusministeeriumiga.

"Bohlin on öelnud, et tahab MicroLinkile haiget teha nii palju kui võimalik, kuid pole tahtnud kohtusse minna," sõnas Aasma.

Bohlin möönis, et rahandusministeeriumile tarkvara loomine on üks tüli põhjusi. "Me oleme sellel turul tarnijad ja see tõi meile lisakulutusi, sest ministeerium nõudis meie süsteemi vastavusse viimist Microlinki nõmeda süsteemiga," ütles ta.

Bohlin keeldus avalikustamast lisakulutuste suurust. "Ümberprogrammeerimine on väga kallis töö," sõnas ta.

Bohlin ütles eile, et Hansa Business Software kaebab Microlinki kohtusse ning nõuab Microlinkilt vähemalt miljon krooni kahjutasu. Bohlin ei soovinud öelda, millal ja millisele kohtule ta hagi esitab.

Kohus otsustab

Microlinki nõukogu kutsus eile Hansa Business Solutionsit ja selle juhti Karl Bohlini lahendama firmadevahelisi vaidlusküsimusi kohtus või Skandinaavia riikide arbitraazhis.

"Kui Bohlin ei kaeba kohtusse, siis on selge värk," ütles Aasma. "Me jätame endale sel juhul õiguse Bohlin ise kohtusse kaevata," lisas ta.

Bohlin: politsei ja BSA viivitasid

Hansa Business Solutionsi juhi Karl Bohlini sõnul kavandas firma koostöös piraattarkvara vastu võitlemise organisatsiooniga Business Software Alliance (BSA) ja politseiga reidi Microlinki, et avastada seal litsentsideta Hansa Financialsi kasutamist, kuid politsei viivitas reidiga ja Microlink jõudis väidetava piraattarkvara arvutitest kõrvaldada.

Sama kinnitas Eesti Päevalehele usaldusväärne anonüümne allikas, kelle sõnul võis info reidi kohta BSA-st Microlinki lekkida ning Microlinki töötajad said käsu Hansa Financials arvutitest kustutada.

BSA Eesti komitee tegevuse koordinaator Ahti Leppik ütles, et ta ei ole näinud Hansa Business Software avaldust piraattarkvara kasutamise kohta Microlinkis. Samuti eitas ta võimalust, et BSA-st võiks lekkida infot reidide korraldamise kohta.

Ka BSA Eestit esindav advokaat Kaido Uduste kinnitas, et Hansa Business Software pole esitanud BSA-le avaldust ning väidetava õigusrikkumise kohta pole BSA saanud ka muud infot.

Uduste möönis, et on advokaadina nõustanud ühte konflikti osapoolt, kuid ei avalikustanud oma klienti.

Microlinki marketingijuht Antti Aasma ütles, et Microlink ei ole kasutanud Uduste abi.

Kristjan Otsmann